WOOD STORES: GEBRUIKT HOUT RECYCLEN

Ze doen het goed in Engeland: Wood Stores of Wood Recycling Stores. Dat zijn winkels waar gebruikt (sloop)hout wordt verzameld en doorverkocht. Daardoor belandt het niet op de grote afvalhoop, wat natuurlijk enorm scheelt in grondstoffen, CO2-uitstoot en ruimte. Dat laatste vooral omdat er in Groot-Brittannië nog veel stortplaatsen zijn. Bovendien zorgen de Wood Stores voor arbeidsplaatsen, vooral voor mensen die een afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt.

Ook in Nederland wordt hout verzameld en op allerlei manieren gerecycled. Maar in ons land zijn het vaak commerciële bedrijven die zich ermee bezighouden, terwijl hout hergebruiken in Engeland meer valt in de categorie maatschappelijk werk, zoals hier de kringloopcentra. Het is een allround concept, waarin het voorkomen van afval, het sparen van het milieu en het aan het werk helpen van mensen harmonieus samengaan. Er is in Groot-Brittannië een aantal non-profit organisaties dat zich ermee bezig houdt.

Timmerhout

In dergelijke houtwinkels kun je onder andere timmerhout kopen, dat bij de sloop van huizen vrijkomt. Vaak is dat van prima kwaliteit, waar je nog best een schuurtje of een hek van kunt bouwen. Voor minder geld dan nieuw bij de Gamma of Praxis, én met het goede gevoel dat je iets doet voor onze planeet. Er worden ook hele deuren en kozijnen gerecycled, vaak door de eigen mensen schoongemaakt en opgeknapt.

Beeldhouwers kunnen er terecht voor materiaal, maar er worden in dergelijke Wood Stores eveneens allerlei producten gemaakt van oud hout. Zoals meubelen met een eigen patina, vogelhuisjes, plantenbakken en silo’s voor compost. Soms ruw en oorspronkelijk, soms zodanig bewerkt dat je zou denken dat het van nieuw, kostbaar hout is vervaardigd.

Meer

Als je meer wilt weten over deze Engelse Wood Recycle Stores, en kun je een beetje Engels, zoek dan in de zoekmachine op ‘wood recycling’ of ‘wood stores recycling’. Een goede site is bijvoorbeeld die van Community Wood Recycling : https://www.communitywoodrecycling.org.uk/

LEES MEER:   Zelfs oude matrassen worden tegenwoordig gerecycled:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/zelfs-matrassen-worden-gerecycled/

Dit vind je misschien ook leuk...