ZELF REPAREREN KUN JE LEREN

Soms kun je beter de experts vragen om de boel te fixen. Maar in veel gevallen zijn beschadigde of kapotte spullen best zelf te repareren. De een is handiger dan de ander. De een heeft meer ervaring dan de ander. Maar zelfs repareren kun je leren. Daar hoef je niet eens voor op cursus. Hier vier methoden om vrij snel de basistechnieken te leren:

  • Ga eens naar een repaircafé in jouw buurt en kijk mee over de schouders van de experts. Die zijn vaak gaarne bereid om jou tijdens hun werk uit te leggen wat ze aan het doen zijn. Is er een repaircafé bij jou in de buurt? Kijk op internet.
  • Leen eens een doe-het-zelfboek uit de bibliotheek, en lees de oplossingen van de experts die het boek geschreven hebben. Kijk desnoods of er een probleempje in staat dat jij toevallig in jouw huis hebt, en probeer het volgens de methode van het boek te verhelpen.

  • Loop eens aandachtig door een bouwmarkt, en kijk naar de vele producten en gereedschappen die daar in de rekken staan, geordend per doe-het-zelf klus. Lees de gebruiksaanwijzing van het product, en vraag je af of je dit zelf zou kunnen gebruiken.
  • Kijk vooral op YouTube. Dat staat inmiddels vol met tips voor zelf doen en reparaties. Je kunt het niet zo gek bedenken, of er is een video over gemaakt, met vaak erg vakkundige mensen als instructeurs. Als je een beetje Engels kunt, dan heb je ineens nog veel meer hits.
  • Ten slotte: probeer het eens. Wees niet bang om iets kapot te maken of verkeerd te doen. Vraag desnoods een geduldig en begripvol iemand om jou te helpen, terwijl jij zelf het klusje klaart. Daar leer je ook veel van. Zo krijg je alles spaarzaam weer heel.

Genoeg tips voor het betere reparatiewerk? Echt: het scheelt je erg veel geld, als je niet alles naar de reparatieprofessional hoeft te brengen, of de boel wanhopig weggooit. Wat in het begin moeilijk is, wordt met ervaring steeds gemakkelijker.

LEES MEER:   Het onoverwinnelijke drietal van het eeuwige gebruik: goede kwaliteit, goed onderhoud, en tijdig repareren:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/goede-kwaliteit-goed-onderhoud-repareren/

 

Dit vind je misschien ook leuk...