ZELF REPAREREN LEER JE OP HET INTERNET

Goed, daar zijn we het dus over eens: een rits vervangen in een oude spijkerbroek is best moeilijk. En voor velen inmiddels onmogelijk. Dat kun je beter aan een expert in een naaiatelier overlaten, was onze suggestie. Maar je moet het niet zo snel opgeven, als je met een reparatieklus zit. Dat vinden wij van tante Dora ook wel weer. Want zelf repareren kost je geen geld, en alles wat je zelf heel maakt, kan weer langer mee. Win win.

dora-repair-cafe

Maar dan moet je natuurlijk wel weten HOE je iets moet repareren. Vroeger had je daar je moeder of je opa voor, maar op de één of andere manier lijken die ook niet meer te weten hoe alles moet. Gelukkig is er een vraagbaak voor iedereen die wil weten hoe je iets doet, en dat is YouTube! In alle talen van de wereld, ook in gewoon Nederlands, wordt op YouTube uitgelegd hoe je bepaalde werkjes voor mekaar krijgt. Door tekst en uitleg, maar ook door instructiefilmpjes die alles stap voor stap voordoen.

Vage plaatjes

Vroeger moest je dikke doe-het-zelfboeken met vage plaatjes doorlezen. Nu laat een vriendelijke meneer of mevrouw in close-up zien hoe de expert de dingen oplost. Het is alsof je eigen opa je leert hoe je fietsbanden moet plakken, of je oma je inwijdt in de kunst van het appeltaartbakken. Bij zulke doe-het-zelflessen krijg je bijna een knus gevoel!

Typ in de zoekmachine van YouTube ‘doe het zelf’ in, gevolgd door het onderwerp dat je behandeld wilt zien: bijvoorbeeld ‘kleding’ (over jouw eigen kerstgala-look), of ‘fiets’ (van bandenplakken tot het eigenhandig ombouwen van jouw gewone fiets tot een e-bike). Zelfs Ikea heeft filmpje op het net gezet, over de leuke dingen die je met hun meubeltjes kunt doen, of de lekkere taart die je kunt bakken in een Ikea-keuken. Ga eens op onderzoek uit, en leer via YouTube hoe je dingen zelf kunt doen. Gratis, of tegen de prijs van een nieuw onderdeel.

Dora zelf repareren

Heb je er dan nog steeds geen honderd procent vertrouwen in dat je ten minste één rechterhand hebt? Probeer het dan in ieder geval. Van proberen is nog nooit iemand slechter geworden. Of armer. Tante Dora kan zelf haar fietsband plakken, als het moet. Heeft ze driekwart eeuw geleden van haar oudere broer geleerd. Nou jij nog.

repaircafe

LEES MEER:   Denk ook eens aan het Repair Café bij jou in de buurt:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/repair-cafe-bestaat-in-2016-al-7-jaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...