ZET JE APPARATEN NIET ONNODIG IN DE WACHTSTAND

Het schijnt dat inbrekers ’s nachts door de ramen in verlaten huizen gluren, om te zien of er in de duisternis stand-by-lampjes gloeien. Stand-by betekent immers: aha, een televisie, een recorder, of een ander (duur) elektrisch apparaat. Alleen al om die reden zou je de stand-by-knop uit moeten zetten. Bovendien: als je toch enige tijd weg bent, waarom zet je een apparaat überhaupt in de wachtstand?

dora-afstandsbediening

De stand-by-knop is vooral een energievreter. Het apparaat is immers constant een klein beetje ingeschakeld. Het verbruikt een beetje energie om een beetje ingeschakeld te zijn. Maar als je maar lang genoeg een beetje ingeschakeld bent, dan kost dat uiteindelijk een boel stroom. En dus geld. Onderzoekers die het getest hebben, constateerden dat het wel twaalf euro per jaar per apparaat kost, om het in de stand-by-stand te laten staan. Maal het aantal apparaten dat je op je laat wachten: reken maar uit.

Brommen

Overigens zijn er ook apparaten die stroom verbruiken zonder dat ze officieel stand-by staan, dus zonder dat er een rood of ander gekleurd lichtje brandt. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt, wordt een soort onzichtbare stand-by in werking gezet. Die schijnt het opstarten met een halve seconde te versnellen. Iemand vertelde ons ooit dat hij een apparaat heel zacht hoorde brommen, terwijl hij het niet met de knop had ingeschakeld. Toen hij de stekker eruit trok, hield het brommen op. Als iets bromt, dan verbruikt het elektriciteit om te brommen.

De stekker eruit dus, als je een apparaat lang niet gebruikt. En de stand-by liever niet aan. Tenzij je slecht ter been bent en alles vanuit je stoel met afstandsbedieningen moet regelen. Gezonde mensen worden nog gezonder van een stukje lopen naar de knop. En ze houden geld over.

Dora stand by knop

LEES MEER:   De lichtschakelaar is ook een bespaarknop, als je die op tijd uitschakelt:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/maak-van-de-lichtknop-een-bespaarknop-hij-zit-er-niet-voor-niets/

 

Dit vind je misschien ook leuk...