ZET ZEEP OP Z’N SMALLE KANT

Deze tip is een oudje, uit de tijd dat Zuinig met tante Dora pas was begonnen. De neven zijn er nog mee op de regionale radio geweest. De presentator van het middagprogramma wilde wel eens weten, hoe dat zat, met die ‘zeep op z’n kant’. Gekke jongens, zal hij wel gedacht hebben. Maar zo gek is het niet, als je altijd voor ogen houdt, dat alle kleine beetjes helpen.

dora-zeep-op-kant

Het is een tip van iemand die nog graag echte stukken zeep op de wastafel legt, in plaats van een zeeppompje. Wie een stuk zeep na gebruikt teruglegt op de wastafel, laat daarbij ook een kleine hoeveelheid water achter. Dat water kruipt onder het zeeptablet, en begint daar de zeep langzaam op te lossen. Als je weer een keer je handen wast, spoelt er meer van de zacht geworden zeep weg dan nodig is. Het stuk zeep is daardoor sneller verbruikt.

Rechthoekig

Daar kun je iets tegen doen. Koop een rechthoekig stuk zeep, en zet het op één van de smalle zijkanten. Water kan zich minder gemakkelijk ophopen onder een smal oppervlak. Daardoor is er al minder kans dat zeep onnodig oplost. En als hij toch oplost, dan is het een kleiner oppervlak. Bovendien krijgen de grote oppervlakken meer kans om op te drogen, waardoor de zeep hard blijft.

Wie zeep in een zeepbakje doet, krijgt ook te maken met afdruipend water dat het spul snotterig maakt. Ooit gezien bij een overtuigde vrek: een zeepbakje waar elastiekjes om geschoven zijn. Zo rust de zeep niet in het natte zeepbakje, maar op de smalle elastiekjes. Lucht kan er overal bij, waardoor de zeep snel opdroogt tot een hard blok. Geen snotterige zeep meer. Het scheelt een paar duppies op jaarbasis. Maar ook een paar duppies zijn geld.

Dora zeep

LEES MEER:   In de tijd van tante Dora gingen de restjes zeep vervolgens in de zeepklopper:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/de-zeepklopper/

 

Dit vind je misschien ook leuk...