ZEVEN MANIEREN OM OUD BROOD EEN NIEUW LEVEN TE GEVEN

TANTE DORA

Gisteren gaven we het heerlijke recept voor kaasgehakt, een gerecht dat eethuis De Plak in Nijmegen wereldberoemd heeft gemaakt. Gewoon: oud brood met wat kaas en een eitje. Een simpele manier om brood met een versheidsprobleempje nieuw leven in te blazen. Er zijn vele manieren om zogenaamd ‘oud’ brood een tweede kans te geven:

Dora oud brood 1

  • Doe de boterhammen in de magnetron en laat ze tien seconden lang op vol vermogen bakken. Het resterende vocht in het brood gaat door de opgewekte warmte dampen, en maakt zo de bammetjes zacht, inclusief een lekkere versgebakkenbroodgeur.
  • Brood roosteren in een broodrooster. Toastjes worden zelfs lekkerder als het brood een beetje droog is.
  • Twee belegen boterhammen met kaas en/of ham ertussen, en dan, hup!: in het tosti-ijzer. Een beetje ketchup erbij, en elk kind vreet zijn vingers erbij op.
  • Maak je eigen croutons. Snij het brood in kleine blokjes. Maak wat olie heet in een koekenpan, en doe er een gekneusd teentje knoflook in. Wentel de platgeslagen teen een half minuutje om en om, zodat de olie de knoflooksmaak aanneemt. Doe er dan de broodkubusjes in, en bak ze bruin. Lekker in de soep.
  • Maak een beslag van melk, eieren, een beetje suiker en een mespunt kaneel. Snij de korstjes van het brood (bewaren en gebruiken als croutons!), en wentel de plakjes brood door het beslag. Even lekker bruin bakken in niet te hete boter, en voilà: wentelteefjes.
  • Een traditioneel Hollands recept van Neef Groen: kook in blokjes gesneden (wit)brood in melk of karnemelk, samen met suiker, een klontje boter en wat kaneel. Na enig roeren en liefdevol geduld heb je ouderwetse broodpap.
  • Beleg een ovenschaal met op maat gesneden boterhammen, zowel op de bodem als langs de randen, bij wijze van ‘korst’. Maak een goed gevuld beslag, bijvoorbeeld met kaas, room, groenten en kruiderij, en giet dat in de vorm. Een half uurtje bakken, en je hebt een heerlijke hartige taart.

Dora broodschotel tomaat en mozzarella klein

Enzovoort, enzovoort. ‘Oud’ brood bestaat niet. Brood met de behoefte aan een make-over is een culinaire uitdaging. Niet weggooien, en niet voederen aan de eendjes. Brood van alle leeftijden is echt voedsel voor mensen, en daar moet je respectvol mee omgaan.

LEES MEER: Kaasgehakt is eigenlijk een recept met oud brood. Daar houden we wel van, bij tante Dora, van oud brood. Je kunt er zoveel mee koken:

http://www.dora-besparen.nl/recept-van-de-dag/broodschotel-een-heerlijk-maar-zuinig-na-gerecht/

http://www.dora-besparen.nl/recept-van-de-dag/hartige-wentelteefjes/

You may also like...