ZO MAAK JE JOUW ZELFGEMAAKTE CADEAU NOG GEZELLIGER
Wie weinig geld heeft, weet dat het niet altijd leuk is om naar een verjaardag of een feestje te gaan. Niet omdat je er niet welkom zou zijn, maar omdat de omgangsvormen van jou vragen om een cadeautje mee te nemen. Cadeautjes kosten nu eenmaal geld. Tenzij je ze zelf maakt, of voor heel weinig geld op de kop tikt, bijvoorbeeld in een ruilhoek of op een rommelmarkt. We gaan er maar een beetje vanuit dat je de kunst van het zelf maken of goedkoop kopen van cadeautjes inmiddels onder de knie hebt? Zeker als je een handige knutselaar bent, of weet hoe je met brei- en haaknaalden overweg moet, gaat het wel lukken.
Maar met alleen een voordelig presentje is het nog niet gedaan. Een presentje moet ook gepresenteerd worden, het liefst een beetje feestelijk. ‘Hier heb je je cadeautje, veel plezier ermee’, is zo kaal. Je wilt met iets leuks aankomen, dat er van buiten net zo feestelijk uitziet als van binnen. Het oog wil ook wat, en het twee na leukste onderdeel van een cadeau krijgen is natuurlijk het uitpakken.
Zo mooi mogelijk
Vandaag geven we je een aantal tips, waarmee je zelf gemaakte of op de rommelmarkt gekochte geschenken zo mooi mogelijk kunt aanbieden. Hier zijn de tips:
- Als je iets op een rommelmarkt koopt of meeneemt uit de ruilwinkel, dan is het soms wat smoezelig. Fatsoeneer het een beetje. Als je een gekke mok hebt gevonden, was hem dan even af. Geef die hergebruikte placemat een rondje in de wasmachine en strijk ‘m even. Zorg dat het schoon en netjes is.
- Er zijn tegenwoordig overal geschenktasjes te koop, voor soms opvallend weinig geld. Ga eens kijken in goedkope winkels als SoLow en Action. Als zo’n winkel niet bij jou in het dorp is, ga dan speciaal op zoek naar zo’n winkel als je in de ‘grote stad’ bent, en koop er meteen een aantal. Zo’n vrolijk bedrukt tasje aan een koordje maakt het cadeau helemaal af.
- Hetzelfde geldt voor cadeaupapier: zorg altijd dat je een rol in huis hebt. Als je slim bent, dan koop je papier met een niet al te uitgesproken motiefje. Effen is ook goed. Zo valt het niet zo op, als je het papier wat vaker gebruikt. Wees ook zo slim om mooie en niet al teveel gekreukelde inpakpapiertjes van zelf gekregen presentjes netjes op te vouwen en te bewaren, voor een volgende keer. Zorg er wel voor dat je ook plakband in huis hebt, want inpakpapier zonder plakband is lastig.
- Een leuk en origineel kaartje aan een koordje maakt het cadeau af. Op het kaartje schrijf je jouw goede wensen, en misschien een geinige opmerking. Zulke kaartjes kun je kant en klaar in goedkope winkels kopen, of zelf maken van gekleurd papier en een stukje lint dat je hebt bewaard. Elk zelf geschikt bloemstuk, elk hergebruikt theekopje en elke ‘vintage’ shawl wordt méér een cadeau, als je er zo’n kaartje aan bindt of erop speldt.
- Als je maar een klein aardigheidje hebt, en je vindt dat wat weinig, combineer het presentje dan met een bosje bloemen of een bak bloeiende bloembollen. Bloemen hoeven niet duur te zijn, en in combinatie met iets leuks dat jij zelf gebakken of gebreid hebt, wordt het opeens een flink cadeau. Twee is meer dan één, ook al heeft het weinig gekost.
- En als je echt even geen geld hebt, geef dan een zelfgemaakte cadeaubon, bijvoorbeeld om in te ruilen tegen een door jou te bereiden lekkere maaltijd, of een gezamenlijke lange wandeling door een nabijgelegen natuurgebied, met een kop koffie en een gebakje toe, op jouw rekening. Schrijf de bon een beetje officieel op een stuk mooi karton, en vouw er een even mooi envelopje om. Net echt.
Aandacht en liefde
Een met zichtbare aandacht en liefde ingepakt cadeau is een leuk cadeau om te krijgen. Dan doet de waarde er al bijna niet meer om. Als je een geschenk kant en klaar in de winkel koopt, dan pakt de verkoopster het meestal mooi in. Maar ook jij zelf kunt iets mooi maken, voor weinig of geen geld. Hopelijk hebben we je vandaag een beetje geïnspireerd?
LEES MEER: Hoe vind je leuke cadeautjes voor weinig of geen geld? Door er voortdurend aan te denken: