ZO RIJG JE NIEUW ELASTIEK IN JE BROEK

Jaren geleden hebben wij van tante Dora uitgelegd hoe je een nieuw stuk elastiek in je sport- of onderbroek rijgt. Je uitgelubberde broek niet weggooien, maar er een nieuw elastiekje in doen: een standaard procedure voor de huis-tuin-en-keuken-bespaarder. Daarom hier nog een keer stap voor stap de nauwkeurige beschrijving van deze langzamerhand vergeten techniek.

Die techniek is heel simpel, en door onze eigen tante Dora al veelvuldig doorgegeven aan volgende generaties kinderen en kleinkinderen. Je hebt een nieuw stuk elastiek nodig (niet te breed), een redelijk grote veiligheidsspeld of een dikke stopnaald, en eventueel een schaar of mesje.

dora-elastiek

Sla allereerst een stuk elastiek om je middel (als je van die laaghangende broeken hebt: om je heupen), en trek het elastiek zo strak aan dat het aangenaam aanvoelt. De broek mag niet van je billen zakken, maar het elastiek moet ook niet zo strak zitten dat het rode striemen in je vlees achterlaat. Houd je vinger op de plaats waar het losse einde de rest van de rol elastiek raakt en laat los. Tel er nog ongeveer tien centimeter bij. Dat is de extra lengte die nodig is om er mee te werken. Knip het stuk elastiek op die plek af.

‘Kanaaltje’

In de band van de meeste onderbroeken, sportbroeken en trainingsbroeken zit een ‘kanaaltje’ in de stof, waar één of meer strengen elastiek doorheen lopen. Als die elastieken slap geworden zijn, kun je ze vervangen. Je hoeft daarvoor niet eens het oude elastiek te verwijderen. Er zit niet altijd een opening in het kanaaltje. Als dat nodig is, maak je een klein sneetje in de breedte van het kanaaltje, met een schaar, een scherp mesje of desnoods met een tornmesje. Op die manier kun je het elastiek in de band steken. Tante Dora garandeert je: de insnede rafelt nauwelijks uit. Maak het gaatje of sneetje bij voorkeur aan de voorkant. Dan zit de onoverkomelijke knoop je later minder in de weg.

elastiek

Steek een uiteinde van het elastiek vast op een veiligheidsspeld en sluit de speld, als het kanaal breed genoeg is om zo’n veiligheidsspeld door te laten. Als het een nauw kanaaltje is, dan haal je het elastiek door het oog van een dikke stopnaald en knoop je het elastiek goed vast. Steek de naald of veiligheidsspeld met de ene hand in het kanaaltje. Vervolgens rimpel je de stof een beetje op, zodat de naald of speld een stukje opschuift, en trekt hem met de andere hand door de stof heen een stukje verder. Denk aan Rupsje Nooitgenoeg: vooruit, optrekken en rimpelen, en weer een stukje vooruit. Net zolang tot je helemaal rond bent. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.

Uiteinde

Om te voorkomen dat het uiteinde naar binnen schiet, kun je dat het beste vastknopen aan iets dat niet in het kanaaltje past, zoals een schaar of een knoop. Want als het uiteinde naar binnen schiet, moet je weer overnieuw beginnen.

Als je met beide handen twee eindjes van het elastiek vasthoudt, kun je er een knoop inleggen. Of liever: doe maar een dubbele knoop, voor alle zekerheid. Zorg dat je aan beide einden vijf centimeter overhoudt, want dan kun je die tien centimeter extra gemakkelijk afknippen. Zo: een broek met een nieuw elastiek! Die kan weer een jaar mee. Of jaren.

dora-wijde-broek-met-bretels

LEES MEER:   En als de stof aan de ene kant versleten is, dan draai je het kussensloop of de washand gewoon om:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/draai-om-en-bespaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...