ZO’N MAATSCHEPJE KUN JE HERGEBRUIKEN

Wat moet je met al die plastic maatschepjes, kunststof doosjes en emmertjes van voedingsmiddelen, of de bakjes van de salade. Je kunt alles natuurlijk keurig recyclen. Bravo, beslist. Maar je kunt al die inmiddels overbodige, maar eigenlijk heel handige spulletjes ook eerst in je huishouden hergebruiken. Want soms zitten er heel bruikbare voorwerpen bij. Wil je een paar voorbeelden?

  • Maatschepjes voor wasmiddelen kunnen worden hergebruikt als koffieschepjes, of als schepjes om vogelzaad of hamsterkorrels te doseren.
  • Plastic lepeltjes van slaatjes kunnen op de camping als roerstaafjes voor koffie en thee worden gebruikt. Plastic vorkjes zijn ideale snackvorkjes, in plaats van prikkers. Gewoon weer afwassen.
  • Piepschuim bakjes waarin gedroogde dadels hebben gezeten, zijn prima pennenbakjes. Ze zijn lekker zacht, zodat de pennen niet krassen.
  • Plastic emmertjes met hengsel en een deksel, waarin yoghurt en sommige salades worden verkocht, zijn handige bakjes voor wasknijpers. Door het hengsel kun je het emmertje zelfs aan de waslijn hangen. Je kunt er ook koffiedik in verzamelen, om later als compost uit te strooien in je tuin. De deksel houdt de vliegjes weg.

  • Margarinekuipjes zijn ideale broedbakjes voor plantjes. Door hun gezellige decor aan de buitenkant staan ze bovendien leuk op de vensterbank. Met deksel en al zijn het handige bakjes om lege batterijen in te verzamelen, voordat je ze naar de recyclebak brengt. Spaar er je zegeltjes in, voordat je ze in het zegelboekje plakt. Dan raak je ze ook niet kwijt.
  • Vlak de inmiddels overal ingeburgerde slashaker niet uit. Je krijgt er in de snackbar je sla in, maar ze worden ook weleens gebruikt voor snoeptomaatjes. Zo’n doorzichtige beker met bolle deksel is eveneens handig als verzamelbak voor lege batterijen, zeker als er bovenin een rond gat zit. Plop, je gooit ‘m er gewoon in.
  • Het deksel van zo’n plastic strooibus van Parmezaanse kaas kun je er gemakkelijk afhalen. Daarna is het een ideale pennenstandaard of een koffiepadhouder. Ook de Pringle-bus is een bron van nuttig hergebruik, als pennenstandaard, of als zelfgemaakte spaarpot met een gleuf in de deksel. Zelf een beetje versieren door er leuk inpakpapier of plaatjes uit tijdschriften op te plakken.

‘Afval’ is eigenlijk een lelijk woord. Je kunt beter spreken over ‘gebruikte verpakkingsmaterialen die een tweede kans verdienen’. Dat klink al meteen creatiever en sympathieker. Verdient niet alles en iedereen een tweede kans? Dat ligt toch aan de basis van een rechtvaardige samenleving?

LEES MEER:   In de komende feestmaanden komen er heel veel leuke verpakkingsspulletjes in je huis:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/december-is-de-maand-van-het-luxe-verpakkingsmateriaal-hoera/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. eurominderen schreef:

    Ik hergebruik ook werkelijk van alles, emmertjes van de yoghurt gaan de kast in, handig om bv soepjes in mee te geven, boterkuipjes gebruik ik om vet in te deponeren zodat het niet rechtstreeks de prullenbak in gaat, kleine sate bakjes gebruik ik om bv paprika in te vriezen, zelfs de kleine bakjes van de smeerkaas hergebruik ik om gedroogde kruiden in te bewaren.
    Kortom of het nou glazen potten zijn of plastic pakjes.. bij ons krijgt ook alles een tweede leven.