ZORG DAT DE WASMACHINE ECHT VOL IS (HET BESPAART JE GELD)

Het is een bijna klassieke bespaartip, maar het kan geen kwaad om hem af en toe eens te herhalen: als je de wasautomaat laat draaien, doe hem dan vol. Veel moderne wasmachines wegen de was die erin gaat. Als er meer was in de trommel zit, dan duurt de wasbeurt langer, bij minder gewicht korter. Desondanks moet het water wel worden opgewarmd, en de motor moet wel draaien. Dat kost elektriciteit, en die is niet gratis. Bovendien gebruik je wasmiddel, en daar moet je ook voor betalen. Als je de wasmachine telkens goed vol doet, dan hoef je per saldo minder vaak te wassen. Dan doe je zes grote wasbeurten in plaats van tien kleinere wasjes. Minder energie, minder wasmiddel. Tel uit je winst.

Wat is een volle wastrommel? Vul de machine, maak een vuist, en leg je vuist rechtop bovenop het droge wasgoed, de duimkant bovenaan. Als de zijkant van je hand de was raakt, en je duim de binnenkant van de trommel, dan zit je goed. Letterlijk een ‘vuistregel’.

Wasgoed tekort

Mensen met kleine huishoudens die de was scheiden in kleurwas, witte was en fijne was, komen wel eens wat wasgoed tekort om een hele trommel te vullen. Je zou dan als het ware alle kleding in één keer in de trommel willen proppen, en dan draaien maar! Helaas krijgen jouw witte T-shirts dan snel een kleurspoeling, en verbleken je kleurige handdoeken.

Er zijn wasmiddelen op de markt die alles in één keer schoon krijgen: gekleurde en witte was. Helaas worden met dit soort volwasmiddelen de witte sportsokken nooit helemaal mooi wit, en verliezen de gekleurde overhemden langzamerhand hun heldere kleur. Dat gebeurt niet als je de was scheidt in kleur en wit, en een apart wasmiddel gebruikt. Fijne was gaat altijd apart, want die moet op een lage temperatuur worden gewassen, met een speciaal wasmiddel.

Het loont dus toch de moeite om was te scheiden. Op het risico af dat de leuke blouse die je bij het aanstaande feest wil dragen nog in de wasmand ligt, nog vuil van het vorige feest. Dan is het misschien toch slim om te wassen, al is de trommel maar driekwart vol? Wassen met een volle trommel is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen. Uiteindelijk moet je leven, nietwaar?

Stel uit

Maar als je kunt, stel de was in een driekwart volle trommel uit, bijvoorbeeld tot de volgende dag, als er meer wasgoed beschikbaar is, wel genoeg voor een volle trommel. Was desnoods gekleurde katoenen kleding mee in de fijne was op dertig of veertig graden. Dat kan geen kwaad. Dan is de trommel voor de fijne was in ieder geval mooi vol.

LEES MEER:   Leer doe je niet in de wasmachine, maar het verdient wel af en toe een beetje tender love and care:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/leer-heeft-een-beetje-liefde-nodig/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. liesbet schreef:

  Ik was meestal wel met een volle lading maar aangezien wij een wasmachine hebben met een trommellading van 8 kg, moet ik vaak “sparen” om de wasmachine te vullen (gezin met 2 personen)
  Soms was ik dan wel eens met een halve lading omdat ik gewoonweg niet aan een volle lading geraak : enkel witte was die op 30° moet, zwarte was…. Witte was steek ik zowiezo nooit bij de kleurwas omwille van verkleuren en er mogen dan al wasmiddels zijn die promoten dat je de was niet meer moet sorteren, ik betrouw dat toch niet.
  Ik heb nu wel het voordeel dat onze wasmachine aan de hand van de lading zelf het waterverbruik aanpast dus eigenlijk maakt het dan niet zoveel uit of mijn trommel al dan niet vol is.

 2. Anoniem schreef:

  Hoe sneller gewassen, hoe beter een vlek er uit gaat. Dat is voor kleine huishoudens of bijzonder kleuren of stoffen dus onhandig. Zulke kledingstukken met vlekken doe ik dan (even checken op het label evt) met was wasmiddel op de vlek in een 5 l emmertje met koud water. Nachtje weken, dan uitspoelen en drogen, bij wittte was in de zon. Mooie oplossing voor de beruchte tomatensoep vlekken op je witte t shirt.

 3. izerina schreef:

  Sinds kort hebben we een nieuwe machine. De gewone programma’s duren twee en een half uur. Snel-was is duurder en de trommel mag niet helemaal vol. Toch kies ik het snelle programma. Dan kan de was buiten drogen. Ik vind het een vreemde milieu- logica van de ontwerper