ZORG DAT JE DE SPULLEN HEBT OM JE SPULLEN TE REPAREREN

Tante Dora herinnerde ons al eerder in de week eraan om zelf je tektiel te repareren en wat je daar voor nodig hebt.

Je moet eens weten, hoeveel kapotte apparaten, meubelstukken en andere spullen je zelf kunt repareren. Het scheelt je echt klauwen met geld, als je geen vervangende artikelen hoeft te kopen, of een dure reparatie-expert hoeft te betalen. Dan moet je wel de juiste gereedschappen hebben. Een losse knoop zet je weer vast met naald en draad. Een losgetrilde bout aan je fiets zet je vast met een sleuteltje. Dan is het handig als je een gereedschapskist hebt met een passende sleutel.

Honderd jaar geleden kochten jongens van hun eerst verdiende geld goede gereedschappen, voor nu en voor de rest van hun leven. Veel mannen werkten met hun handen, op hun werk, maar ook thuis. Als een stoelpoot kapot ging, dan ging je destijds niet meteen naar Ikea om een nieuwe stoel te kopen. Geld voor een professionele meubelmaker was er ook niet. Je deed het zelf, met de spullen uit je eigen gereedschapskist. En zo bespaarde je geld.

Hoekijzers

Oude schroeven en spijkers, gedemonteerde hoekijzers en fittingen bewaarde je apart in een andere kist. Zo had je niet alleen de juiste schroevendraaier, maar ook de passende schroef voor het gat. Zo’n hergebruikte schroef kostte niets. En met een uit iets anders gesloopte lampenfitting, een oude vaas als basis, en een door je vrouw genaaide lampenkap had je voor (bijna) geen geld een nieuwe schemerlamp.

Ga eens op zoek naar bruikbare gereedschappen. Vraag ze nu aan je oudere buurman of buurvrouw, of later in het jaar voor je verjaardag, en kijk als die weer kunnen, vooral eens op rommelmarkten of kringloopwinkels. Vaak hoeft een goede hamer of een setje steeksleutels niet zoveel te kosten. Maar met diezelfde sleutels kun je wel je fiets zelf afstellen. Zorg ervoor dat de fietsenmaker niet hoeft te denken: ‘Had je dat zelf niet even kunnen fixen, met een simpel steeksleuteltje?’.

Stoelpoot

Gereedschappen, die moet je gewoon in huis hebben. Dat geldt ook voor vrouwen, want die kunnen ook leren hoe je een hamer of een zaag gebruikt. Weg met alle clichés, die zijn ouderwets. Mannen kunnen leren om hun eigen overhemden te strijken. En vrouwen kunnen prima een losgekomen stoelpoot vastlijmen. Het is wel zo spaarzaam als je gereedschappen hebt, en ze weet te hanteren.

LEES MEER: Voor simpele reparaties aan je fiets heb je echt geen gigantische gereedschapskist nodig:

VERTROETEL JE IJZEREN WERKPAARD, JUIST NU

Dit vind je misschien ook leuk...