ZORG GOED VOOR JE PARAPLU

Nu we, dankzij het veranderende klimaat, vrijwel elke zomer te maken krijgen met zondvloedachtige regenbuien, is het goed om je daar tegen te wapenen. Eén van de meest gebruikte wapens tegen de regen is de paraplu. Tegenwoordig zijn ze vaak voor een paar eurootjes te krijgen bij de voordeeldrogist of in het voordeelwarenhuis. Toch loont het de moeite om je pluutje een beetje te onderhouden. Dan hoef je ‘m niet zo snel te vervangen, zelfs niet voor een paar eurootjes.

Dora wijsheden druilerig paraplu

Hier vijf handige tips voor paraplubehoud:

  • Als de paraplu buiten nat geregend is, span hem dan thuis binnen op, bijvoorbeeld in de gang, en laat het doek grondig drogen. Daardoor voorkom je niet alleen muffe luchtjes, maar het behoed het mechaniek ook voor rotten en roesten.
  • Gooi nooit zomaar een paraplu weg, als een hoekje van de bespanning los is. Vaak gaat het om een los naadje of gebroken draadje. Met naald en draad kun je driekwart van de beschadigingen aan je plu gemakkelijk zelf repareren. Soms doet een op maat gebogen paperclip wonderen, als de baleinen verbogen of losgeraakt zijn. Altijd eerst kijken of je het kunt repareren.

Dora paraplu 1

  • Overweeg om geen paraplu mee te nemen als het hard waait. Wind is de grootste vijand van de paraplu, tenzij je een speciale stormparaplu hebt. Een gewone paraplu kan door een plotselinge windvlaag totaal kapot getrokken worden. In plaats van een paraplu meenemen, kun je in geval van te verwachten stormwinden misschien een goedkope, eenmalige regenponcho meenemen. Dat fladdert hevig, maar scheurt niet stuk.
  • Als je vanuit een regenbui ergens binnenkomt, zet de paraplu dan bij voorkeur in een paraplubak. Klap de paraplu in, maar maak het koordje niet vast. Zo kan de paraplu uitlekken en enigszins drogen, voordat je weer weggaat.
  • Als je, na een hevige stormbui, schijnbaar geruïneerde paraplu’s uit afvalbakken ziet steken, check dan toch even of de schade echt niet te repareren is. Vaak is alleen het doek losgescheurd, en heeft de eigenaar er geen zin in om dit kleine mankement te repareren. Jij wel, toch? Met een klein beetje moeite heb je zo een bruikbare, gratis paraplu!

detailparaplu

Nog een laatste tip: als het onweert, ga dan niet met een uitgeklapte paraplu door een wijds landschap lopen. Zo’n opgestoken plu is een ideale bliksemgeleider.

LEES MEER:   Met een goede naaigarnituur kun je heel veel paraplu’s repareren:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-standaard-naaigarnituur/

 

Dit vind je misschien ook leuk...