ZUINIG ZIJN OP JE FIETS: HOE DOE JE DAT (VOORDELIG)?

Voor veel mensen met weinig inkomen is een fiets een ideale oplossing. Een tweewieler is, over langere tijd gemeten, goedkoper dan het openbaar vervoer, en heel erg veel goedkoper dan een auto. Bovendien is fietsen goed voor je conditie, en geeft al die lichaamsbeweging in de buitenlucht je een fijn gevoel. Gratis.

Dat wil niet zeggen dat je niet zuinig moet zijn op je fiets. Of dat een fiets helemaal niets kost. Om je machientje draaiende te krijgen en te houden, heb je best wat geld nodig. Het komt erop aan, om er zo weinig mógelijk geld aan te besteden. Zuinig zijn op je fiets, hoe doe je dat op z’n voordeligst? We lopen een aantal punten door, waar je misschien wat aan hebt:

  • Financiering   Laten we meteen met de moeilijkste vraag beginnen: hoe kom je überhaupt aan een fiets als je geen geld hebt, zelfs niet voor een tweedehands? Lastig, maar niet onmogelijk. Vaak weten de instanties in jouw gemeente er wel een mouw aan te passen. Bijvoorbeeld met gemeentelijke regelingen voor minima, of door je door te verwijzen naar particuliere instellingen die potjes voor dergelijke gevallen hebben. Vergis je niet: heel veel mensen doen tegenwoordig een beroep op die potjes, ondanks de zogenaamd aantrekkende economie. Heb dus geduld, en houd rekening met een wachttijd. Goede tip: als je een goede gebruikte fiets zoekt, zeg dat dan tegen iedereen die je kent! Misschien heeft iemand nog een kranig beestje in de schuur staan, dat voor jou net mooi is. Als je geluk hebt, krijg je de fiets voor niets mee, of voor bijna niets. Altijd optimistisch blijven.

  • Onderhoud   Een fiets is net een mens: met wat zorg en aandacht loopt ‘ie veel soepeler. Wie een fiets met een derailleur bezit, moet de tandwielen en ketting zeer regelmatig schoonmaken en inspuiten met siliconenspray of speciale kettingspray. Fietsers met rood geroeste kettingen en krakende spanwielen zijn simpelweg fietsenbeulen, en hun tweewieler niet waardig. Middelen om jouw fiets goed te onderhouden zijn niet duur, en voor erg weinig geld te krijgen in goedkope warenhuizen als Action.
  • Reparaties  Dan heb je een fiets, en dan gaat er iets kapot! Een band plakken is nog tot daaraantoe, maar een band vervangen of andere ingrijpende reparaties worden voor veel doorsnee fietsbezitters toch al moeilijker. Een fietsenmaker is duur. Vraag de fietsenmaker in ieder geval vooraf hoeveel de vervanging of reparatie gaat kosten. En als dat bedrag voor jouw budget veel te hoog is, zeg dat dan maar tegen de fietsenman. Misschien wil hij voor jou iets van de reparatiekosten afdoen? In veel grotere steden zijn er overigens ‘sociale fietsenmakers’, die hun diensten voor niets of bijna niets aanbieden aan mensen met heel weinig geld. Ga eens op zoek, of er zo’n vriendelijke rijwielhersteller bij jou in de stad is, en hoe je van zijn of haar diensten gebruik kunt maken.

Een goede, eigen fiets in je schuur is een zegen, zeker als je weinig geld hebt. En hoewel aanschaf en onderhoud van een fiets geld kosten, hoeft geld geen onoverkomelijke hindernis te zijn. Durf hulp te vragen en blijf realistisch. Wees tevreden met een goede, degelijke fiets, en zorg er een beetje voor. En misschien heb je binnenkort alweer geld om de blitse racefiets te kopen, die je altijd al wilde hebben. Zoals gezegd: altijd optimistisch blijven.

LEES MEER:   De fiets wint met glans van de auto:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/de-fiets-wint-het-van-de-auto/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Ik moet bekennen dat ik eigenlijk weinig voor mijn fiets doe. Ik gebruik hem, en zo niet dan staat hij in de garage. Eigenlijk krijgt hij alleen extra aandacht als hij kapot gaat.