DE SIGARETTENETUI

Gedurende de wintermaanden presenteren we een aantal gebruiksvoorwerpen en producten die heel normaal waren in de jonge jaren van tante Dora, maar die langzamerhand zijn vergeten. Vaak zijn dat voorwerpen en producten die ooit hoorden bij een spaarzame levenswijze. Vandaag in Dora’s ding: de sigarettenetui.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar een halve eeuw geleden was roken een teken van beschaafde gezelligheid. Iedereen rookte. Wie met een onbekende een gesprek wilde beginnen, haalde een sigarettenetui uit de binnenzak van zijn colbert en opende die met een zwierig gebaar. Het moest wel vreemd uitpakken, als de vreemde niet een sigaret wilde aannemen. Een snel vlammetje uit de aansteker, en het welgemanierde gesprek kon beginnen.

Melaatsen

Inmiddels horen rokers tot de melaatsen van de samenleving. De gezelligheid is weggesmolten tot het bibberend wegwerken van een peuk, buiten op de stoep van de werkplek. Steeds minder mensen roken, en het wordt hen steeds moeilijker gemaakt om hun verslaving ongestoord te beleven. Daarmee is ook de sigarettenetui definitief een ding uit het verleden geworden.

In veel oude speelfilms waren sigarettenetuis spannende voorwerpen. Spionnen en steenrijke miljonairs van twijfelachtige reputatie klikten ze open, pakten een sigaret, sloten ze weer, tikten het mondstuk op het gesloten deksel, en stopten de sigaret bedachtzaam in hun mond. Het leek alsof ze hun snode plannen tijdens dat langzame ritueel beter konden overdenken. Alsof het antwoord op hun gemene vragen in dat platte, zilveren doosje zat.

Dora wijsheden asbakken

Sigarettenetuis worden nu vooral verzameld door liefhebbers. Etuis met interessante kenmerken zoals bijzondere materialen, ingegraveerde (beroemde) namen of familiewapens zijn zeer begeerd. Ze worden verzameld zoals tegenwoordig tabakspijpen en asbakken worden verzameld: als nostalgische getuigen van een voorbije tijd. Een tijd waarin het aanbieden van een sigaret tot de beleefdheden hoorde. Op elk feestje stond er naast het bakje zoute pinda’s en het glaasje Exota-prik een glas of houten tonnetje met diverse sigaretten, mét filter voor de dames, en zonder filter voor de heren.

Gezondheid

Veel van die rokende dames en heren hebben hun royale tabaksgebruik later moeten bekopen met hun gezondheid. Ook de man zaliger van tante Dora hield wel van een sigaretje op z’n tijd. Niemand weet het precies, maar in de familie denken velen dat zijn vroege dood iets met zijn rookgewoonten te maken had. Tegenwoordig zijn er nieuwe sigarettenetuis op de markt. Ze hebben een neutrale buitenkant, en er past precies een pakje shag of een pakje sigaretten in. Het hoesje moet de dreigende waarschuwingen en de verontrustende foto’s op de pakjes sigaretten onzichtbaar maken. Want roken bestaat nog steeds. En daar kunnen rokers zelf wat aan doen. De huidige tabaksprijzen zijn zeker een reden meer om met roken te gaan stoppen.

LEES MEER: Vorige week keken we in Dora’s ding terug op het roemruchte verleden van kachelpoets:

http://www.dora-besparen.nl/doras-ding/kachelpoets/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *