DE SOKKENSTOP-PADDENSTOEL

Gedurende de wintermaanden presenteren we een aantal gebruiksvoorwerpen en producten die heel normaal waren in de jonge jaren van tante Dora, maar die langzamerhand zijn vergeten. Vaak zijn dat voorwerpen en producten die ooit hoorden bij een spaarzame levenswijze. Vandaag in Dora’s ding: een houten paddenstoel om sokken te stoppen.

Tante Dora heeft het nog op de Huishoudschool geleerd: sokken stoppen. Net als knoopsgaten naaien (een rottig karweitje!) en ritsen inzetten (ook vreselijk!). Een goede huisvrouw gooide immers niet zomaar een paar sokken of kousen weg, simpelweg omdat er een gaatje in zat. Een gaatje is zo gerepareerd, en een sok heeft snel een tweede leven. Tante Dora luisterde tijdens het sokken stoppen meestal naar een spannend hoorspel op de radio, zo kon je twee dingen tegelijk doen.

Dora paddenstoel

Een belangrijk hulpmiddel bij het sokken stoppen was de sokkenstop-paddenstoel. Het apparaatje had de vorm van een klassieke vliegenzwam, met een steel als handvat en een enigszins bolle ‘hoed’. Je deed de sokkenstop-paddenstoel in de sok, onder de plek van het gat. Zo kon je het gaatje over de ‘hoed’ enigszins plat en glad trekken, zodat je met naald en draad de randen heel precies naar elkaar kon trekken, of met de stopnaald kon mazen: een soort weefmatje maken op de plek waar het gat zat. Zo ging de sok soms weer jaren mee. Niks weggooien, alles repareren, eindeloos.

Sokkenstop-ei

Sommige huisvrouwen gebruikten een sokkenstop-ei in plaats van een paddenstoel. Ook dit voorwerp was van hout, en kon op allerlei manieren onder het gat worden gelegd, zodat er een wat vlakkere of een wat bollere ondergrond ontstond. Het principe bij het ei was hetzelfde als bij de paddenstoel.

Dora sokkenstopei 3

Tante Dora stopt nog steeds sokken en kousen, tegen de heersende mode in, want weggooien vindt ze zonde. De sokkenstop-paddenstoel zit nog steeds in haar naaimand, al gebruikt ze inmiddels wel een handwerkloep om goed te zien wat ze doet. Met de jaren slijten de ogen, maar de zuinigheid blijft trots overeind. Wie ook sokken wil stoppen met een paddenstoel, kan tegenwoordig terecht op Marktplaats en in webwinkels. Daar is het ding nog steeds te koop.

Ellenboog 

De paddenstoel is ook handig bij andere reparatieklusjes, bijvoorbeeld als de ellenboog van je trui kapot is, of als er een naadje van je vest is losgegaan. Met een ei of een paddenstoel eronder wordt je herstelwerk gemakkelijker en kwalitatief beter. Ouderwets is zo gek nog niet.

LEES MEER:   Vorige week in Dora’s ding: het plastic regenkapje:

http://www.dora-besparen.nl/doras-ding/het-plastic-regenkapje/

Voor het eenvoudig repareren van je kapotte paraplu heb je niet eens een paddenstoel nodig:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/repareer-jouw-kapotte-paraplu/

 

Dit vind je misschien ook leuk...