DE ZEEPKLOPPER

Gedurende de wintermaanden presenteren we een aantal gebruiksvoorwerpen en producten die heel normaal waren in de jonge jaren van tante Dora, maar die langzamerhand zijn vergeten. Vaak zijn dat voorwerpen en producten die ooit hoorden bij een spaarzame levenswijze. Vandaag in Dora’s ding: de oer-Hollandse zeepklopper.

 

Tegenwoordig doe je een scheutje allesreiniger of wasmiddel in een bak of emmer, doet er water bij, en hopla: je hebt een sopje! In de tijd toen tante Dora nog jong was, had je al die handige moderne reinigingsmiddelen niet. Je moest alles maar zien schoon te krijgen met huishoudzeep, zoals die van Sunlight. Maar hoe maak je van een hard stuk grauwe zeep een schuimend sopje waarmee je de vloer kunt schrobben? Simpel: met een zeepklopper.

Dora zeep klopper 1

De zeepklopper bestaat uit twee aan elkaar bevestigde, scharnierende helften, die wel wat op een theezeef lijken. Als je de zeepklopper dicht klapt, heb je een steel met bovenaan een rechthoekig mandje van gaas. Als je in dat mandje een stuk zeep doet en het krachtig door een emmer heet water klopt, dan lost de zeep voldoende op om het water in een schuimende emmer sop te veranderen. Klaar om te dweilen, af te wassen, de stoep te schrobben, of zelfs om er je kleding in te wassen.

Voordeel

De zeepklopper had nog een handig voordeel. Als een stuk toiletzeep (tante Dora gebruikte gewoonlijk Palmolive, en heel af en toe voor de luxe Maja) tot een flinterdun plakje was opgebruikt, kon je het in de zeepklopper doen, en het eindje zeep zo echt tot het allerlaatst gebruiken. Mensen die de oorlog en de tijd kort erna hebben meegemaakt, zoals tante Dora, weten nog hoe moeilijk het was om aan zeep te komen. Die was lange tijd op de bon. Je gooide geen zeep weg, maar gebruikte het tot de laatste snipper. Het voordeel was, dat een simpel emmertje sop op die manier heel lekker kon ruiken.

sunlifgtzeep

In nostalgische winkels en op het internet is de zeepklopper nog steeds te koop. Maar een serieus huishoudelijk apparaatje zoals vroeger is het niet meer. Moderne synthetische, vloeibare schoonmaakmiddelen zijn zo goedkoop, en zijn zo krachtig, dat het financieel nauwelijks de moeite loont om met een zeepklopper en een stuk zeep een sop te maken. En vrijwel niemand koopt meer een stuk harde zeep om zich te wassen, maar douchegel en vloeibare handzeep uit een pompje. Jammer. Het was zo’n ‘schone’ manier van bezuinigen.

LEES MEER:   Vorige week presenteerde Dora’s ding de sokkenstoppaddenstoel:

http://www.dora-besparen.nl/doras-ding/de-sokkenstop-paddenstoel/

 

Dit vind je misschien ook leuk...