GEHAAKT WC-ROLHOEDJE

Gedurende de wintermaanden presenteren we een aantal gebruiksvoorwerpen en producten die heel normaal waren in de jonge jaren van tante Dora, maar die langzamerhand zijn vergeten. Vaak zijn dat voorwerpen en producten die ooit hoorden bij een spaarzame levenswijze. Vandaag in Dora’s ding: het gehaakte wc-rolhoedje.

 

In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft tante Dora er ook een gehaakt: een hoedje voor een wc-rol. De onder het hoedje verborgen pleerol stond op de hoedenplank van de oude automobiel van tante Dora’s man zaliger, duidelijk zichtbaar door de achterruit. Tegenwoordig hebben auto’s geen hoedenplanken meer. Mensen dragen geen hoeden, en de gehaakte wc-rolhoedjes zijn inmiddels ook zo goed als verdwenen.

Dora hoedje

Eigenlijk is het een vreemd fenomeen, dat wc-rolhoedje. Blijkbaar was er behoefte aan een wc-rol in de auto. Op zich kun je je allerlei nuttige dingen voorstellen, die je met een wc-rol in je auto kunt doen: vieze kindersnoetjes afvegen, kots opruimen, je neus snuiten als je een zakdoek vergeten bent, of condens van de binnenkant van de autoruiten vegen. Vreemd genoeg haalde bijna niemand die rol echt uit dat gehaakte hoedje, leek het wel. We hebben het in de kring der neven uitvoerig besproken, maar iedereen herinnert zich het hoedje, maar niet de rol die eronder zat.

Discretie

Toch had iedereen een rol pleepapier in zijn of haar auto staan, goed zichtbaar voor het hele verkeer buiten, maar wel verborgen onder een gehaakt jasje. Vanwaar dat jasje? Misschien omdat een rol wc-papier herinnert aan wc, bah? Een soort gehaakte discretie, dus? Vast niet, want iedereen wist immers wat er onder het hoedje verborgen zat. Dan heb je niets meer aan discretie, en had je de wc-rol net zo goed bloot en in vol ornaat kunnen laten zien. Of hem in het handschoenenvak kunnen opbergen.

Wij denken dat het iets te maken had met de behoefte die vrouwen veertig jaar geleden voelden, om voor alles in de wereld een hoesje of opbergzakje te breien of haken. Het goede voorbeeld deed natuurlijk volgen. Iedere vrouw die in de jaren zeventig zo’n hoedje achter een autoruit zag staan, en begreep waar het voor diende, wilde natuurlijk ook zo iets maken. Waarom? Daarom! En oh wee het gebeente van de man die vervolgens weigerde om zo’n vrolijk gehaakt hoesje achterin zijn oude Opel Kadett te zetten. Hel en verdoemenis!

Dora hoedje 2

Hoewel het aantal jonge vrouwen dat vanzelfsprekend kan haken snel afneemt, blijven dames van alle leeftijden opbergmapjes en hoesjes haken en breien voor de meest uiteenlopende dingen. Nieuwste trend: gehaakte hoesjes voor de iPhone en de iPad. Helemaal aangepast aan jouw individuele wensen, en met een lauw sopje en een drupje Woolite gemakkelijk te reinigen. Echt een ding van nu. Willem, de vriend van tante Dora heeft geen gehaakte wc-rolhoedje achterin zijn auto staan. En tante Dora heeft geen iPhone. Maar misschien heeft ze een gehaakt hoesje voor haar pillendoosje? Of voor haar mobiele telefoon? Toch eens navragen, bij het volgende bezoek.

LEES MEER: Knutselen is echt iets van de jaren vijftig, toen knutselkoning Piet Maree nog leefde:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/knutsel-mee-met-piet-maree/

Je kunt nog meer doen met een haaknaald:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/lusjes-te-lijf-met-een-haaknaald/

 

Dit vind je misschien ook leuk...