HET SCHORT

Soms sta je er niet zo bij stil, maar het doodgewone huishoudschort begint langzamerhand een ding uit het verleden te worden. Welke jonge vrouw gaat nog huishouden en koken met een schort aan? Onze tante Dora deed dat wel, altijd, elke dag. Ze bond ’s ochtends het schort voor, en het ging pas ’s avonds af, na de afwas. Een schort was tot ver in de jaren zestig dagelijkse dracht voor huisvrouwen. En de meeste vrouwen waren toen huisvrouw.

Dora mattenklopper

Honderd jaar geleden was huishouden een dagtaak. In de winter moest de kolenhaard worden aangemaakt, er moesten kleedjes worden geklopt, luiers verwisseld, aardappelen geschild, ramen gelapt, koper gepoetst, vloeren geschrobd (met een handschrobber op je knieën), en er moesten riblappen worden gestoofd. En na het eten moesten de vette pannen worden afgewassen. Iedere dag had je honderd gelegenheden om roet, smeer, vet en stof aan je goeie goed te krijgen. Tegenwoordig gooi je een vies geworden bloes even hup in de wasmachine en trek je een schone aan. Maar de was doen was niet zo lang geleden nog een (maan)dagtaak. Als je elke dag je kleren vuil maakte kon je wel aan de gang blijven, met wassen op de hand.

Ot en Sien

Op oude foto’s en in de boekjes van Ot en Sien dragen vrouwen altijd een schort, vaak stralend wit gebleekt en gesteven, want je wilde natuurlijk wel dat de buren konden zien dat je een NETTE huisvrouw was. Ook schoolgaande meisjes droegen vaak schorten, zelfs in de klas. Het hoorde zo, in die tijd van Ot en Sien.

Inmiddels gaat de was in een wasmachine, de afwas in een vaatwasser, in het doorsnee Ikea-interieur hoeft geen koper meer te worden gepoetst, en de stofzuiger heeft kleedjeskloppen overbodig gemaakt. Een centrale verwarming houdt het huis warm zonder as en kolengruis. En zelf koken is inmiddels zo’n uitzondering geworden, dat geen spattende speklap of kledderende jus de hippe designerjeans meer bedreigt. Een schort is nauwelijks nog nodig.

Dora Fifties Housewife 2

Tenzij je een man hebt die af en toe (meestal in het weekeinde) wil laten zien dat hij ook weet waar de knoppen van het fornuis zitten, of erger nog: wil demonstreren hoe goed hij uit de voeten kan met de barbecue. Dan klagen de vrouwen wel eens over de vette spetters aan de voorkant van de mannen T-shirts, die er in de veertiggradenwas niet meer uit gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig hippe mannenschorten, vaak aan de voorkant bedrukt met een bodybuilderslijf of een vrouwenlichaam in sexy ondergoed. Kom op, dames: geef je man zo’n schort en zeur niet meer over de vlekken.

Dora grillen

LEES MEER:   Wassen in een tobbe op een wasbord was geen pretje, maar het schort hield je een beetje droog:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/het-wasbord/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Marga schreef:

    Ja, mijn moeder had ook altijd een schort aan, zo één met knopen aan de voorzijde.
    Zelf heb ik ook weleens met koken een schort voor geknoopt, zeker als ik nette kleren aan heb.

  2. Mevrouw Niekje schreef:

    Met koken draag ik een schort, dan blijven mijn kleren schoon als er spetters uit de pan komen. Ik vind het nog steeds handig.