KASTPAPIER

Geregeld presenteren we dingen die heel normaal waren in de jonge jaren van tante Dora, maar die langzamerhand zijn vergeten. Vaak zijn dat dingen die ooit hoorden bij een spaarzame levenswijze. Vandaag in Dora’s ding: kastpapier.

dora-kastpapier

Toen tante Dora nog een jonge huisvrouw was, werd rond deze tijd meestal de Grote Schoonmaak gehouden. Dan werd het hele huis op z’n kop gezet, om het stof, het roet en de muffigheid van de winter uit het huis te schrobben. Bij de Grote Schoonmaak hoorde ook het uitsoppen van de keukenkasten, en het aanbrengen van een nieuw en schoon stuk kastpapier op alle kastplanken.

Glad laagje was

Ouderwets kastpapier is wat anders dan plakplastic, inpakpapier of dik kaftpapier. Kastpapier is een redelijk dikke soort papier, bedrukt met nette patroontjes, en voorzien van een glad laagje was. Door die gladde, waterafstotende coating kon je kastpapier met een vochtige doek afnemen, zonder dat het daar onder leed. Het hele jaar door haalde je er een vochtig doekje over, maar in het voorjaar ging er weer een nieuw stuk op de kastplanken en in de lades.

Ouderwetse vurenhouten keukenplanken werden door gebruik vaak vlekkerig en zelfs vettig. Een nieuw stuk kastpapier zorgde ervoor, dat je niets meer van die vlekkerigheid zag. Je knipte een stuk van de rol, en zette dat aan de rand van de plank vast met punaises. Zo verschoof er niets, maar kon je het papier wel gemakkelijk vervangen. Vervolgens het servies en de kruidenpotjes er terug op, en alles zag er weer op z’n Hollands netjes uit.

Dora zeepjes linnenkast 1

Tegenwoordig zijn keukenkastjes vrijwel standaard voorzien van een hard vuil- en vetbestendig plastic, binnen en buiten. Schoonmaken en schoon houden is een fluitje van een cent. Kastpapier is overbodig. Terwijl je kastpapier vroeger het hele jaar door in winkels als de HEMA en Blokker kon kopen, is het tegenwoordig zo goed als geheel uit de schappen verdwenen. Let wel: het is niet hetzelfde als plakplastic, wat ook nog wel wordt gebruikt om oude planken op te knappen.

Internet

Wie nog kastpapier wil kopen, moet zoeken op het internet. Je kunt ook eventueel kaftpapier gebruiken om je planken netjes te maken. Maar dat heeft vaak niet de karakteristieke coating van was, waardoor je het met een vochtige keukendoek kunt afnemen. De moderne keukenkastjes hebben de voorjaarsschoonmaak veel gemakkelijker gemaakt. Maar je kunt niet elk jaar een ander leuk kastpapiertje kiezen, zoals vroeger. De wereld is dus saaier geworden, zonder kastpapier.

Dora inpakpapier

LEES MEER:   Ook zo’n papiersoort van vroeger: vetvrij papier (wat iets anders is dan bakpapier!):

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/vetvrij-papier/

 

Dit vind je misschien ook leuk...