HIER TANTE DORA! (Nieuwsbrief)

                              Een nieuwsbrief over besparen, leven en genieten

                                                            februari 2019

Hallo allerbeste Dora-lezer,

Niet gelukt! We hadden onze abonnees graag exclusief de nieuwe nieuwsbrief van februari willen sturen, maar we stuitten weer eens op onoverkomelijke problemen. In september vorig jaar hebben we de voorlaatste keer geprobeerd om Hier tante Dora! te verzenden. Dat lukte toen niet meer, met het mailsysteem dat we toen gebruikten. Dat systeem hadden we een klein jaar eerder pas geïnstalleerd. Maar sindsdien waren er zoveel honderden abonnees bijgekomen, dat het de grote berg mails niet meer aankon.

Tja, en dan? Dan wordt het zoeken en uitproberen, wat voor ons bruikbaar is, en wat minder goed past. Dat uitzoeken en uitproberen moet er allemaal tussendoor, want Zuinig met tante Dora is geen onderneming, maar een kluppie vrijwilligers dat alles er maar bij doet. Uiteindelijk kwamen we uit bij een mailverzender die wel grote aantallen brieven aankan. Een kundige student van Uw Computerstudent heeft het hele mailgebeuren voor een schappelijke prijs aan de site geplakt, en daarna konden we aan de slag.

En toen sloeg de ziekte toe in de rangen van de Neven, met koorts, hoesten en algehele slapte tot gevolg. Dus even nog niet, die nieuwsbrief. Zo schiet het niet op, dachten we nog. Maar eind februari leek het zover: een splinternieuwe aflevering van Hier tante Dora! stond klaar voor verzending. Helaas bleek het nieuwe mailsysteem ingewikkelder dan de proefjes deden vermoeden. Op het ultieme moment verzandden we in een technisch moeras waar we niet meer uitkwamen.

Terug naar de tekentafel, en nog eens proberen, met iets anders wellicht! Maar over één ding waren we het roerend eens: we gaan de nieuwsbrief van februari nu niet meer in de prullenbak gooien. We zetten ‘m gewoon online, ook voor de mensen die geen abonnee zijn. Dan krijgen onze volgers in ieder geval de nieuwsbrief waar ze recht op hebben.

Hopelijk vind je de nieuwsbrief lezenswaard, ook als je geen abonnee bent. We gaan opnieuw proberen om iets van een verzendmachine te vinden die wel doet wat wij willen. Zolang dat niet lukt, zetten we de maandelijkse nieuwsbrief gewoon online. Blijf je opgeven als abonnee, want we gaan ervan uit dat het toch een keer gaat lukken. En dan krijg jij exclusief Hier tante Dora! in huis. Onze excuses voor het ongemak, en hopelijk tot snel.

Veel leesplezier en groeten, De Neven.

In maart: vijf jaar tante Dora!

De neven van tante Dora kunnen het zelf nauwelijks geloven, maar half maart 2014 stond het allereerste item op de spiksplinternieuwe website Zuinig met tante Dora. Het was een kort item, dat was gewijd aan de onvergelijkbare smaak van brandnetels. Gratis groente, en nog gezond en lekker ook. In die tijd waren al onze items kort en bondig. Want wie wil er op internet nu lange stukken lezen?

Dat bleek erg mee te vallen. Allengs werden de dagelijkse artikelen langer, en behandelden we ook indringende thema’s die zich niet in een paar regels laten uitleggen. Daarbij werd weleens een kritische noot gekraakt. Wij van tante Dora steunen van harte het goede werk van de Voedselbank. Maar we vinden het tegelijkertijd een schande dat zoiets als de Voedselbank nodig is, in een rijk land als Nederland. Dat geluid willen we op DoraBesparen ook laten horen.

Dat kost ons neven wel de nodige tijd. Zoals net al gezegd: tante Dora is geen commercieel bedrijf. We doen het er maar bij, uit overtuiging dat het moet. Dat betekent wel: elke dag een nieuw artikel op de website, en diverse linkjes op de Facebookpagina van Dora, die ook elke dag wordt bijgewerkt. Veel werk, waarvan we hopen dat het jullie een beetje kan boeien. Want daar gaat het ons om: het thema van besparen en spaarzaamheid boeiend en leerzaam te presenteren. Zonder te verzinken in somberheid over de armoede die ons soms tot spaarzaamheid dwingt.

We hebben wel gemerkt, dat veel van onze lezers het leuk vinden om ‘over vroeger’ te lezen. Tante Dora is immers al een beetje op leeftijd, en haar leven en ervaringen behoren langzamerhand tot een lang vervlogen tijd. Die tijd van weleer blijkt toch nog steeds te boeien en te inspireren. Ook in Dora’s tijd moesten gewone mensen immers spaarzaam en zuinig zijn, dat hoorde bij de routine van elke dag. Maar het had ook geen zin om bij de pakken neer te zitten, want dan kon je wel aan het mokken blijven. Dat is zonde van je leven, vonden ze een halve eeuw geleden al.

Zuinig met tante Dora is inmiddels zelf ook al geschiedenis geworden. Sinds 2016 wordt Dora digitaal opgeslagen in de archieven van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Zodat belangstellenden over een eeuw nog eens kunnen nalezen hoe het was, om spaarzaam te leven aan het begin van de 21ste eeuw. Dat wij zijn opgeslagen in de koninklijke archieven van ons land, vervult ons nog steeds met gepaste trots. We hopen dat we over een eeuw een waardig stukje geschiedenis zullen zijn. Dan hopelijk wel in een (nog) beter land, waar voedselbanken al heel lang tot het verleden horen, en waar iedereen een inkomen heeft waarvan hij of zij goed kan rondkomen, zonder kinderen die met lege magen naar school moeten.

Of de neven van tante Dora nog eens vijf jaar doorgaan? We weten het niet. Dat hangt van heel veel factoren af. Maar we blijven ons best doen om zinvolle dingen te schrijven, afgewisseld met dingen die misschien niet ontzettend serieus zijn, maar onze lezers wel de moed geven om te blijven doorgaan. Want met opgeheven hoofd kom je een stuk verder dan met hangende schouders. Zei tante Dora altijd.

Je kunt zelf ook wat doen (zoals gaan stemmen)

Voor het geval je het nog niet in je agenda hebt staan: op woensdag 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten, zeg maar: het parlement van de provincies in ons land. Veel kiezers vinden die Statenverkiezingen niet zo belangrijk. Wat kan de Provincie nu voor ons doen? Nou: best veel!

• Provincies hebben allerlei potten met geld voor dingen als thuiszorg en maatschappelijke ondersteuning. Daarvan zijn veel mensen afhankelijk, zeker als ze wat minder geld te besteden hebben. Als meer zetels in de provinciale parlementen worden bezet door politici, die voor armoedebestrijding en maatschappelijke projecten méér geld willen uitgeven, dan zou dat veel burgers kunnen helpen.

• Via een enigszins ingewikkeld systeem kiezen de leden van alle Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer is een beetje een deftig instituut, dat de wetten die de Tweede Kamer maakt controleert op deugdelijkheid. Pas als een wet door de Eerste Kamer komt, wordt hij ook echt uitgevoerd. Daarom is de politieke samenstelling van de Eerste Kamer zo belangrijk. En daarom is de samenstelling van de Provinciale Staten zo belangrijk.

Op 20 maart kun je dus echt iets doen voor jouw toekomst. Te beginnen met stemmen. Dat kun je zelf doen. En zelfs als de partij die jij belangrijk vindt het niet heel erg goed gedaan heeft, kun jij altijd zeggen: aan mij heeft het niet gelegen.

Tot de volgende maand!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jo schreef:

    Prima idee om de nieuwsbrief gewoon online te zetten!
    Overigens: complimenten voor de inhoud. Ik lees de artikelen meestal met veel plezier!