OUD PLASTIC KAN GAAN STINKEN

In tegenstelling wat iedereen denkt, is plastic niet voor de eeuwigheid. Plastic is een combinatie van verschillende chemicaliën, en die chemicaliën kunnen mettertijd ook weer loskomen van elkaar. Dat gebeurt onder invloed van warmte, van zonlicht, van schoonmaakmiddelen, en simpelweg door slijtage. Daardoor kan ouder plastic behoorlijk gaan stinken. Door sommigen wordt de lucht wel omschreven als die van ‘lang ongewassen ondergoed’.

dora-vieze-lucht

Niet alle, maar wel veel soorten plastic krijgen na verloop van tijd die wat zwavelige lucht. Plastic bidons, plastic waterkokers, plastic afvalcontainers en zelfs oldtimer auto’s met veel plastic in het interieur gaan zo stinken. Dat is vervelend, want er is weinig tegen te doen. Soms kan een laag lak of verf de uitwasemingen tijdelijk verbergen, maar erg fris wordt het niet. Bovendien kun je waterkokers en bidons niet lakken.

Snuffelen

We geven je deze gedachte vandaag mee, want het blijkt uit de reacties op onze site en op Facebook, dat veel Dora-lezers graag op tweedehands markten en in ruil- en weggeefwinkels snuffelen. Dat ‘snuffelen’ mag je best letterlijk nemen, zeker als je op zoek bent naar voorwerpen of apparaten die je in de keuken en bij voedsel gebruikt. Doe het deksel van die voordelige waterkoker er maar even af en besnuffel de binnenkant. Als het naar ongewassen kleren stinkt: niet kopen, want je krijgt die lucht er nooit meer uit. Ook niet met goed wassen, luchten of weken in chloor. Laat maar staan, dat ding.

waterkoker

Het is hartstikke mooi als je op de rommelmarkt voor een paar kwartjes een set plastic schaaltjes, een plastic trommel of zo’n waterkoker kunt kopen. Maar het zijn weggegooide kwartjes als het plastic zo aan het vervallen is, dat het stinkt. Laat het maar liever staan. Tenzij je het een mooi ding vindt, het toch niet daadwerkelijk gebruikt, en het in een luchtdicht afsluitbare vitrine opbergt. Tante Dora wil je natuurlijk niks dwingend voorschrijven!

LEES MEER:   Natuurlijk kun je dauwfris ruikende plastic bakjes gewoon hergebruiken. Graag zelfs: het spaart je portemonnee!

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/bewaar-en-bespaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...