BOERENKOOLSOEP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Boerenkool

Vandaag een recept voor een heerlijke boerenkool maaltijdsoep.

Tante Dora heeft grote voorkeur voor boerenkool zo aan de struik ( en dat mag voor haar zelfs de “nieuwe” paarse soort zijn) en houdt niet zo erg van zakjes voorgesneden boerenkool en andere groentes.paarse-boerenkool

Natuurlijk geeft Tante Dora er gelijk een ( niet-vegetarische) variant er bij. En voor kookliefhebbers ook nog een recept om hele boerenkoolblaadjes te frituren.

Dit laatste, de boerenkool blaadjes gefrituurd in een deegje,  net als het in vele sterrenrestaurants nu populair is.

BOERENKOOL aan de struik : kookklaar-maken

Was de boerenkool voordat je deze verder gaat verwerken.  Haal dan alle lelijke blaadjes van de struik. Rits nu met je hand de mooie krullende bladeren van de stelen. De stelen kan men nog gebruiken om groente bouillon mee te maken, maar de vezels zijn meestal zo lang en taai, dat wij die niet kunnen verteren.

Voor soep of stamppot of gebruik als groente snijdt men de bladeren nu dwars in bredere of smallere reepjes.

Om blaadjes van boerenkool te frituren zoekt men mooie sappige blaadjes uit, die men met keukenpapier heel goed droogdept.

Haal voor het frituren de blaadjes door een dun frituurbeslag van wat bloem, wat kerrypoeder, zout, 1 ei en voldoende koud koolzuurhoudend bronwater om een mooi beslag te krijgen. Bak de blaadjes slechts even in heet frituurvet van 170 graden en laat ze uitlekken op keukenpapier. Wel gelijk warm serveren bijvoorbeeld bij boerenkoolsoep.boerenkoolbeignets

MAAR NU:

BOERENKOOL MAALTIJDSOEP

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Wat sambal of ½ Spaans pepertje
  • Wat olie
  • 1/3 kilo boerenkool ( groen of paars)
  • 1/3 kilo blokjes pompoen of aardappel
  • 1 ½ liter bouillon
  • Peper & zout

Doe wat olie in een soeppan. Bak daarin de fijngesneden ui met wat sambal of zo op een laag vuur glazig, maar kleur het nu nog niet teveel. Voeg dan de knoflook erbij en als die licht begint te kleuren de boerenkool in reepjes. Voeg dan de bouillon erbij en breng alles tot de kook. Na 10 minuten zachtjes koken voegt men de blokjes pompoen of aardappel toe. Nu alles nog een minuut of 15 laten koken, totdat de pompoen of aardappel-blokjes van zichzelf uit elkaar gaan vallen.

Op smaak maken met peper en zout en eventueel wat paprika-poeder.

boerenkoolsoep

Een plak brood smaakt er lekker bij.

VARIATIES:   Je kunt aan de soep nog een half blik gekookte witte bonen toevoegen. Dat maakt de soep nog completer. Ook andere groente kan men extra fijngesneden toevoegen ( paprika en tomaat bijvoorbeeld).

Voor vleesliefhebbers kan men of 150 gram uitgebakken spekjes door de soep mengen, maar ook een (vegetarische)rookworst smaakt er goed bij.

LEES MEER:   Hier het recept van vegetarische andijvie- of boerenkool-stamppot ( met tempeh): http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/vegetarisch-smakelijk-eten-met-de-feestdagen-ook-met-het-pakket-van-de-voedselbank/

boerenkool

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...