SPAN JE SCHOENEN EN BESPAAR

Toegegeven: het is bijna een antiek aandoende tip, deze van zaterdag. Schoenen zijn soms voor een paar euro te krijgen, zeker zomerse vrouwenschoenen. Veel plastic en karton, en dus snel kapot. Maar wat zou het, voor die paar euro. Poetsen of netjes opbergen hoeft niet. Volgend seizoen of volgende maand een nieuw paar, voor bijna niks.

Dora schoenspanners

Wie echter zijn degelijke en dure schoenen zomaar in een hoek mikt, moet gauw nieuwe exemplaren kopen. Want goede schoenen zijn van leer, en dat is een levend materiaal. Daar moet je goed voor zorgen. Je moet leren schoenen poetsen, en ook het gebruik van schoenspanners verlengt het leven van jouw voetmode aanzienlijk. Een beetje ouderwets misschien, die dubbele schoenlepels met een veer. Maar ze zijn ooit bedacht in een tijd dat schoenen echte luxegoederen waren, en dus duur. Daar zorgde je goed voor.

Vervormen

Leren schoenen vervormen langzamerhand door het dragen. Tijdens het lopen rol je duizenden keren je voet af, waardoor zool en bovenleer buigen en plooien. De neuzen gaan bijvoorbeeld een beetje omhoog staan, en het bovenleer gaat rimpels en plooien vertonen. Die plooien en die jubelneuzen gaan er niet zo snel meer uit, zeker niet als je ze na het dragen achteloos in een hoek uitschopt. Tijd om eens aan een set schoenspanners te denken.

Door de veer in de schoenspanner wordt de schoen weer op spanning gebracht, net als toen hij op de schoenmakersleest werd vervaardigd. Als je een schoen vlak na het dragen wegzet met een schoenspanner, blijven zool en bovenleer mooi in vorm. Daardoor zien ze er minder snel afgetrapt uit, en word je minder snel aangespoord om ze weg te gooien en nieuwe te kopen.

schoenen

Schoenspanners komen per paar en zijn niet duur. Bij de goedkope huishoudwinkel zijn ze soms voor een paar kwartjes te krijgen. Bovendien gaan ze een leven lang mee. Meestal zijn ze van plastic, met een metalen veer. Let ook op rommelmarkten, waar soms mooie antieke houten schoenspanners worden aangeboden. Omdat schoenspanners je schoenen echt sparen, bespaart de kleine aanschafprijs uiteindelijk heel veel schoen.

schoenmaker

LEES MEER:   En als het echt pijpenstelen regent, trek dan alsjeblieft rubber laarzen aan, en ga niet met je goeie schoenen door de plassen lopen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/houd-je-rubber-laarzen-bij-de-hand/

 

Dit vind je misschien ook leuk...