TOMATEN OP TAFEL, JUIST NU

Juist nu, nu veel mensen zuchtend opzien tegen alwéér kalkoen en alwéér keukenstress, is het misschien goed om met wat meer liefde en waardering de bescheiden Hollandse tomaat te bezien. Hier een aantal goede redenen:

• Tomaten zitten boordevol vitaminen, en toch kun je je ermee volstoppen zonder aan te komen. Heerlijk, om eens een frisse tomaat te eten, in plaats van weer iets met boter of meel of vet. Zeker in deze periode van overdaad.

• Tomaten groeien het hele jaar door in kassen, en zijn daardoor het hele jaar betaalbaar. Voor iets meer dan een kwartje heb je meestal al een tomaat van bijna een ons, zomer en winter.

• Doordat tomaten in gesloten kassen groeien, kunnen eventuele ziekten bestreden worden met natuurlijke middelen zoals lieveheersbeestjes, die met smaak de binnengeglipte bladluizen opeten. Er wordt in onze kassen nauwelijks gespoten met gif, waardoor Nederlandse kastomaten in sommige landen in aanmerking komen voor het predicaat ‘biologisch’. Een goedkope en gezonde groente dus, die tomaat.

• Zo’n Nederlandse kas moet verwarmd worden, dat lijkt ecologisch niet slim. Maar als we onze tomaten uitsluitend uit Italië en Spanje betrekken, dan kost het vervoer ook brandstof. Bovendien groeien tomaten rond de Middellandse zee buiten, en moeten met veel gif tegen ongedierte worden beschermd. Onderzoek leert, dat de Hollandse kastomaten opvallend energiezuinig zijn.

• Je kunt tomaten los kopen, dus zonder verpakking eromheen. Bovendien kun je van de tomaat vrijwel alles eten (behalve het steeltje), dus je gooit niets weg. Een mooie gedachte.

• Er zit nog een voordeel aan tomaten: kinderen die niet zo gek zijn op groente, beschouwen tomaten niet meteen als groente. Broccoli, andijvie en kool: ja, dat zijn groenten. Maar tomaten zijn… Ja, wat zijn ze eigenlijk? Biologisch gezien zijn het vruchten. Je kunt van tomaten bijvoorbeeld ook een heel smakelijke jam maken. Die lusten de kids ook.

Tomaten op tafel, juist nu! Wij van tante Dora hebben er altijd het juiste recept bij, zelfs recepten voor de naderende feestdagen. Zoals deze:

HARTIGE JAM VAN TOMATEN

Dit vind je misschien ook leuk...