DOE HET NIET ZELF: ZET JE FANTASIE AAN HET WERK

Soms weet je het even niet meer. Dan ligt er weer een blauwe enveloppe op de deurmat, met een aanslag die je nauwelijks kunt betalen. Of je moet naar een verjaardag, maar weet niet hoe je aan een (betaalbaar) cadeautje kunt komen. Enzovoort. Voor je het weet, staat de piekermachine weer aan, en kun je ’s avonds de slaap niet vatten. Ga niet wakkerliggen. Ga niet piekeren. Laat je fantasie het werk doen! Ga brainstormen!

Het woord ‘brainstormen’ begint al een beetje ouderwets te worden. Een halve eeuw geleden kwam brainstormen in de mode, toen veel mensen de dingen eens op een heel andere manier wilden aanpakken. Niet de gebruikelijke gewoonten en platgetreden paden, maar iets nieuws! Letterlijk: een frisse wilde wind door je hersens laten waaien. Om nieuwe wegen in te slaan, kon je het beste brainstormen.

Stuk papier

Brainstormen werkt nog steeds. Zit je met een vraag of met een probleem, waar je niet zo gauw een antwoord op weet? Pak een stuk papier en een pen en begin maar. Schrijf mogelijke oplossingen en antwoorden op. Denk niet teveel na. Zelfs als je in eerste instantie denkt: och, wat een onzin schrijf ik hier op!, schrijf je het toch op. Juist die rare notitie kan de oplossing zijn voor jouw probleem. Je kunt dit brainstormen ook met meer mensen doen. Dan krijg je nog meer antwoorden en oplossingen.

Als je uitgebrainstormd bent, ga je eens kijken wat je hebt. Misschien horen bepaalde oplossingen wel bij elkaar. Misschien kun je groepjes van ideeën maken, of een bepaalde richting in je denken ontdekken. Praat er met elkaar over. Misschien moet je met de zo gevonden oplossingen nóg een rondje brainstormen. Voor hetzelfde geld zit er een prima oplossing bij.

Meedenkers

Je zou jezelf en je meedenkers bijvoorbeeld kunnen vragen om meer, en meer originele methoden te vinden om geld te besparen. Ga maar eens zitten, en schrijf de mogelijkheden op die jou spontaan te binnen schieten. Het zou goed kunnen dat je na een kwartiertje al een heleboel ideetjes op papier hebt staan. Het ene plan is misschien wat praktischer dan het andere. Maar zelfs de minder voor de hand liggende ideeën kunnen je langdurig aan het denken zetten, en helpen om oplossingen te vinden.

Zo kun je geld besparen. Maar ook als je een beetje in een dip zit, kan brainstormen helpen. Vrijwel iedereen maakt wel eens een periode mee, waarin alles verkeerd lijkt te lopen. Niets klopt, er gaan allerlei dingen fout, en de mensen om je heen reageren op een vervelende manier. Er beginnen allerlei negatieve gedachten door je hoofd te spoken. Het gaat NOOIT goed, denk je dan. Stop! Ga brainstormen! Maak meteen een lijst met zaken die WEL goed gaan. Meestal hoef je niet eens zo lang na te denken. Het hoeven ook geen grote dingen te zijn, als ze maar positief zijn.

Zwemdiploma

Schrijf op: je hebt onlangs een paar hele leuke felicitatiekaarten voor je verjaardag gekregen. Of: de tandarts heeft je gefeliciteerd omdat je gebit er zo goed uitziet. Je dochter heeft haar zwemdiploma gehaald, en dat heb je samen heel leuk gevierd. Je hebt nieuwe buren gekregen, en die zijn erg aardig. Je had je lang voorgenomen om de gordijnen eens te wassen, en afgelopen week heb je dat eindelijk gedaan. Goed zo! Prima! Wat een fijne momenten! Wat een goede prestatie! Weg met die sombere gedachten!

Brainstormen is goed voor je brain. Ga niet zelf op zoek naar oplossingen, maar laat je hersentjes het werk doen. Als je ze niet teveel in de weg zit, zoeken zij zelf wel naar iets goeds, door de kracht van de associatie en de fantasie. Laat maar waaien, die storm. Je wordt er gezonder en happier van, en je kunt er zelfs geld mee besparen. En nog honderd andere dingen. Brainstormen helpt.

LEES MEER:   En als je er echt niet meer uitkomt, dan kun je altijd nog de formulierenbrigade vragen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/lang-leve-de-formulierenbrigade/

 

Dit vind je misschien ook leuk...