LANG LEVE DE FORMULIERENBRIGADE!

Toevallig kwamen we gisteren iemand tegen, die al een hele morgen had zitten rekenen. Een zonnige tweede pinksterdag is eigenlijk geen dag om met formulieren en een rekenmachine binnen aan je bureau te zitten. Maar wie van een uitkering of van een klein pensioentje moet rondkomen, zal het zeker herkennen. Te pas en te onpas zit je uren in te vullen en te rekenen, om het schamele geld te krijgen waar je recht op hebt. En waar je zo vreselijk afhankelijk van bent.

Voor minima gelden allerlei financiële regelingen, waardoor je extra geld overhoudt. Je hebt meestal recht op huur- en zorgtoeslag, je hoeft vaak geen of minder lokale belastingen te betalen, en in veel gemeenten kun je gebruik maken van een kortingspas voor sport en andere belangrijke zaken.

Ruiken

Maar dan moet je wel wéten, dat je er recht op hebt. Veel mensen op minimumniveau weten dat niet, simpelweg omdat niemand ze het verteld heeft. Ze kunnen niet ruiken dat dergelijke regelingen bestaan. Of ze weten het wel, zo half-half, maar ze zien op tegen een berg administratie. Dat is begrijpelijk, maar zo doen ze zichzelf en hun gezin soms flink tekort. Ze krijgen niet de broodnodige aanvullingen, waar ze recht op hebben.

Gelukkig hebben de meeste gemeenten een zogenaamde ‘formulierenbrigade’: een club medewerkers van de sociale dienst, vaak vrijwilligers, die na een gedegen opleiding mensen helpen om in het oerwoud van wetten en regelingen de juiste te vinden. Zij kunnen snel achterhalen of je ergens recht op hebt, of niet. Bovendien weten ze hoe je die financiële hulp aanvraagt. Sterker nog: ze hebben de benodigde formulieren vaak bij zich, en helpen jou om die in te vullen en te versturen, thuis aan de keukentafel, discreet en heel ontspannen. En als je vragen hebt, dan kun je die gerust stellen. Je krijgt altijd een eerlijk antwoord.

Als je op het financiële randje zit, ook als die toestand al wat langer duurt, vraag dan eens naar de formulierenbrigade in jouw gemeente. Misschien kunnen deze mensen jou op weg helpen? ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen, zegt tante Dora altijd. ‘Baat het niet, schaadt het niet’. De formulierenbrigade is kosteloos, en verplicht tot niets. Vraag eens bij jouw gemeente, kijk in de gemeentegids, of zoek op internet onder ‘formulierenbrigade’. Succes!

LEES MEER:   Een uitkering is hard werken:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/een-uitkering-is-hard-werken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...