SCHRAAP KALKAANSLAG WEG

TANTE DORA

kraan met kalkaanslag

kraan met kalkaanslag

Water bevat kalk. Waterdruppels die opdrogen laten een dun laagje kalk achter, bijvoorbeeld rondom de waterkraan van de wastafel, of langs de rand van de toiletpot. Je ziet het zitten en je voelt het als een ruw korstje. Het ziet er niet schoon uit, en bovendien is kalkaanslag een broedplaats voor bacteriën en geurtjes.

wc eend

Daarom zijn wij Nederlanders zo gek op schoonmaakmiddelen die kalk oplossen. Even met de wc-eend onder de rand van het toilet, en het probleem is opgelost. Kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon, zonder schuren en schrobben.toilet

In de praktijk is kalkaanslag hardnekkiger dan de reclameboodschappen ons doen geloven. Waarna we vervolgens nog sterkere middelen in huis halen, om definitief de rouwrand rondom onze kranen weg te etsen. Soms helpt het, al dan niet met behulp van een schuurspons en met veel fysiek geweld. Maar kalkoplossers zijn niet erg goed voor het milieu, en ze kosten klauwen met geld.

Een simpele oplossing, zonder chemie en zonder extra kosten: schraap de kalkaanslag weg! Neem een stevig, scherp mesje met een gladde snijkant, bijvoorbeeld een zakmes, en schraap voorzichtig met de scherpe kant over de kalkaanslag. Je zult zien: binnen luttele seconden is de kalk weg. Hij zit aan het mesje en dat kun je eenvoudig schoonvegen.oud zakmes

Het harde en gladde glazuur op wastafels of toiletpotten kan prima tegen een beetje schrapen met een zakmes. Wees wel voorzichtig met roestvrij staal. Maar zelfs dat materiaal kun je schoon schrapen, als je maar heel zachtjes drukt. Niks bezweet voorhoofd en lamme armen van het boenen: zachtjes en met overleg schrapen doet het beter. Bovendien kost het niets en beschadigt het ’t milieu niet.

 

LEES MEER:  Ontkalken kan heel natuurlijk, met azijn bijvoorbeeld:

schoonmaakazijn

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/ontkalken-met-azijn/

Dit vind je misschien ook leuk...