MAAK NU EEN KRUIDENTUINTJE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zoals over verse kruiden, waar Tante Dora dol op is. Want het is zoals ze zegt: ”   wil je met weinig geld lekker eten, moet je minstens een leuke kruidenbak bij de keuken hebben staan” .

potje kruiden

Het hele jaar door kun je in de supermarkt verse kruiden in een bloempot met aarde kopen. Veel mensen zetten zo’n kruidenpot in de vensterbank van hun keuken en snijden er af en toe wat blaadjes af. Het idee is dat de aarde in de pot het kruid langer vers houdt. Als het kruid op is, wordt het potje weggegooid. Het is immers op?

Als je de kruiden uit de pot haalt en in een niet al te zonnig hoekje van je tuin zet, of in een grotere bloempot of bloembak met potaarde op je balkon, dan heb je er echt veel langer plezier van. Als de kruiden eenmaal ruimer staan, beginnen ze zich behoorlijk te ontwikkelen. Binnen een paar weken heb je een serieuze struik met peterselie, basilicum of koriander, waar je tot het einde van het groeiseizoen volop plezier van hebt. Meerjarige vaste kruiden zoals tijm en rozemarijn kunnen, mits ze in de winter enigszins beschermd worden, vele jaren achtereen geoogst worden. Kruiden als munt en bieslook verdwijnen in de winter, maar komen in het volgend voorjaar weer gewoon op.

Het is nu tijd om de schappen van jouw supermarkt of biowinkel in de gaten te houden. Het is momenteel groeiseizoen, en kruiden slaan nu goed aan in de tuin of op het balkon.  Zoek kruiden die je lekker vindt, en zet ze thuis in een ruime hoeveelheid aarde. Zorg dat je niet alle bladeren en stelen in één keer oogst. Pluk hooguit een paar blaadjes en geef de planten telkens de gelegenheid om verder te groeien.

Uiteraard kun je kruiden in het tuincentrum en soms bij de bouwmarkt kopen, maar in de supermarkt staan ze het hele jaar en is de keuze groot. In de supermarkt zijn kruiden dikwijls goedkoper. Behalve uit peterselie, basilicum of koriander, kun je onder andere kiezen uit bieslook, munt, marjolein en de al eerder genoemde tijm en rozemarijn. Meer dan genoeg keuze. Koop waar mogelijk biologische planten, want die zijn per definitie sterker en resistenter tegen ziekten.

Dora kruidentuintje

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wieneke schreef:

    Ik heb een plastic rolcontainer met kruiden erin. Zo eentje van Blokker voor speelgoed of zo. Ik kan hem gemakkelijk verplaatsen. Bij zware regenbuien is het handig om hem naar een overdekt plekje te verplaatsen. Verder krijg je weer gratis bij de boodschappen van Albert Heyn de ‘moestuintjes’. Het zijn prima zaden en met een beetje aandacht heb je een leuke oogst. Op de website van Albert Heyn staat meer uitleg.