LEKKER FLITSKOKEN: SUPERSNELLE MIESOEP MET VIS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

De Aziatische keuken is de kampioen van de snelle, maar ook lekkere en gezonde hap. Het eten dat je aan de andere kant van de wereld voor weinig geld op straat kunt kopen, wordt vers en razendsnel voor je klaargemaakt, waar je bij staat. Vandaag gaan wij het ook eens snel en Aziatisch doen, met een miesoep met vis. Een prima lunchgerecht, dat goed voedt door de mie.

dora-miesoep-1

Voor vier kommen heb je nodig:

  • ongeveer 400 gram vis, bijvoorbeeld schelvis of (ontdooide) koolvis uit de diepvries
  • 250 gram ramen- of kronkelmie (ook ‘wokmie’ of ‘mie Singapore’ genoemd)
  • 150 gram sla-uitjes
  • een teen knoflook
  • een liter visbouillon, vers of van een blokje
  • een flinke eetlepel oestersaus of een eetlepel zoute ketjap
  • een theelepel sambal (of meer, als je durft)
  • olie

dora-miesoep-3

Begin met het in vrij grote stukken snijden van de sla-uitjes en de vis. Snij beide niet te klein. Je wilt de stukken bij wijze van spreken kunnen vastpakken met je eetstokjes. Hak de knoflook fijn. Doe wat olie in een (soep)pan, die op een niet te hoog vuur staat. Stoof de stukken sla-ui tot ze zacht en enigszins gaar zijn. Dan bak je de knoflook nog een minuutje mee. Voeg de visbouillon erbij. Zorg ervoor dat de bouillon al heet is, des te sneller kun je koken.

Beetgaar

Breng de soep aan de kook, terwijl je de oestersaus (of ketjap) en de sambal toevoegt. Roer alles enige malen om, en laat alles even een minuutje opkoken. Dan gaat het vuur op de laagste stand, zodat de soep niet meer borrelt. Doe nu de vis en de mie in de pan, en laat ze in ongeveer vijf minuten gaar worden in de soep die tegen de kook aanhangt. Als de mie beetgaar is, is de miesoep klaar.

Schenk en schep de soep in kommen, en garneer eventueel met verse peterselie of sesamzaadjes. In Japan en andere Aziatische landen wordt deze ramensoep als lunch gegeten. De soep is niet duur. Als je alles zelf moet kopen, ben je ongeveer drie euro kwijt voor vier volle kommen. Je kunt eventueel ook andere mie gebruiken, als je die nog in je voorraadkast hebt liggen.

dora-miesoep-2

VARIATIES:   Deze soep is gemaakt met vis. Je kunt ook een vegetarische versie bereiden, met groentebouillon en met champignons, of met de tempeh die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zat. Je moet dan ook de oestersaus weglaten.

LEES MEER:   Mie met pikante pindasaus:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/mieschotel-met-pikante-pindasaus-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...