WAAROM ZIJN ROERBAKSCHOTELS ZO VOORDELIG?

TANTE DORA

roerbakken

Roerbakschotels zijn een hele goede oplossing voor mensen met een smalle beurs. Ze kosten weinig geld, en ze zijn door de vele groenten en andere ingrediënten reuze gezond. Bovendien smaken ze avontuurlijk lekker en anders dan anders. Hier vier redenen waarom roerbakschotels zo voordelig zijn:

  • groenten vormen de basis van een roerbakschotel; dat hoeven geen dure groenten te zijn: een restje bleekselderij, een overgebleven koolstronk, een halve winterwortel: het kan allemaal in een smakelijke maaltijd worden veranderdui
  • in vrijwel elke roerbakschotel horen uien, al is het maar voor de smaak; gelukkig behoren uien tot de meest goedkope groenten die er bestaan, en dat het hele jaar door; als je niet voldoende groente hebt om aan twee ons groenten per persoon te komen, kun je dat gemis goedkoop aanvullen met uien; bovendien zijn uien heel erg gezond, hebben onderzoeken aangetoond, én ze zijn van de kouwe grond, dus weinig belastend voor het milieu; denk meteen aan de knoflook: ook een groente!
  • als je vlees of vis eet, hoef je er maar weinig van aan een roerbakschotel toe te voegen, om toch de voeding en de smaak van vlees of vis te hebben; een paar plakjes rauwe ham, een handje garnalen of een plakje diepvries koolvis zijn genoeg om voordelig een volledig maal te bereiden, dat niet armoedig smaakt en voldoende eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat
  • roerbaksausjes kun je kant en klaar in de winkel kopen, maar het is wel zo voordelig om ze zelf te maken; niet alleen smaakt het beter zelfgemaakt, maar je kunt de saus ook helemaal naar eigen smaak samenstellen, zonder allerlei kunstmatige toevoegingen en vreemde E-nummers; voor een fractie van kant-en-klaar kun je een op maat gemaakte roerbaksaus componeren, die de groenten, het vlees en de andere ingrediënten tot een smakelijk geheel verbindt

Dus als je jezelf afvraagt: wat moet ik met dat restje groente en dat halve bakje garnalen doen, dan is er maar één antwoord: roerbakken. Roerbakken is overigens wat anders dan wokken. Bij wokken worden de pan en de olie tot hoge temperaturen verhit, waardoor het voedsel bliksemsnel gaar is, en toch knapperig blijft.

Daar heb je eigenlijk een dubbele rij branders voor nodig, die meestal alleen op speciale dure fornuizen van professionele lekkerbekken zijn aangebracht. Op een gewoon huis-tuin-en-keukenfornuis lukt echt wokken, dat schroeien en garen, nauwelijks.

Roerbakken is meer op het Hollandse fornuis toegesneden. Je bakt wel in hete olie, maar omdat de olie nooit zo heet wordt als in het wokrestaurant, doe je er langer over om de groente gaar te krijgen. Dan is er eigenlijk meer sprake van stoven. Geeft niks: veel Aziaten hebben ook geen wokbrander op hun fornuis, en doen het net zoals wij Hollanders.

Roerbakken is in alle werelddelen even Aziatisch en even lekker. En omdat de groenten toch sneller gaar worden dan gekookt in water, blijven ook op de Hollandse manier meer vitaminen behouden.

Morgen: een recept voor een gemakkelijk zelf te maken woksaus.woksauzen

LEES MEER:  Probeer eens een paar van onze heerlijke roerbakrecepten, en word zelf enthousiast:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/roerbakschotel-met-varkensvlees-en-paksoi/paksoi

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/zoetzure-roerbakschotel-met-kip/Dora zoetzure kip klein

 

Dit vind je misschien ook leuk...