ZET ALLES VAN TEVOREN KLAAR

NEEF M

alles staat klaar

Gisteren hadden we het over koopstress. Er bestaat ook zoiets als ‘kookstress’: het kookboek van Jamie ligt open bij een heerlijk recept,  en je gaat goedgehumeurd aan de slag, net als Jamie op de televisie. Jamie, zoals de meeste televisiechefs, doet alles tegelijk: hij kookt, snijdt, prakt, roert en giet af op precies het juiste moment. Terwijl de saus staat te pruttelen snijdt hij de ingrediënten voor de groenteschotel, en schuift tussendoor nog het vlees in de oven. Alles is precies op het juiste moment gaar en klaar. Zo gaat dat op televisie.

In de werkelijkheid van gewone mensen loopt alles vaak lelijk door elkaar. Terwijl het vlees al klaar is, blijk je nog groenten te moeten snijden. En op het laatste moment blijk je de saus te zijn vergeten, die minstens een kwartier moet pruttelen. Help!

Dan kan het helpen om alle ingrediënten die je voor een recept nodig hebt van te voren te snijden, te raspen en klaar te zetten. Niet alleen staat alles dan klaar op het juiste moment, maar door de spullen klaar te zetten, loop je als het ware in gedachten door het recept. De ingrediënten voorbereiden bereidt ook je hoofd voor.

Vooral voor snelle gerechten en roerbakschotels is het belangrijk dat je alles kant-en-klaar gesneden bij de hand hebt, zodat je alles precies op het juiste moment in de pan kunt doen. Zoiets luister nauw. Soms zijn er ingrediënten die bitter of te donker worden, als je ze een halve minuut te lang laat doorbakken, zoals knoflook. Dus als je plotseling bedenkt dat je nog even snel een uitje moet snijden, kan het zomaar te laat zijn.

Snij alle groente en vlees van tevoren, doe alles in bakjes en schaaltjes, schep kruiden op schoteltjes, en zorg dat het bevroren spul van tevoren ontdooid is. Steek dan pas het vuur aan en giet de olie in de pan. Zonder stress voeg je het ene ingrediënt na het andere toe aan de bereiding, alles op het juiste moment, in de juiste volgorde.alles klaar 2

Koken is vaak vooruitzien. Je moet het overzicht bewaren. Dat doen televisiechefs ook. Of anders doen hun assistenten het wel, onzichtbaar achter de coulissen. En als het echt in het honderd loopt, kan een televisiechef simpelweg de camera stil laten zetten en weer overnieuw beginnen. Dat kunnen wij, gewone kokers, niet. Wij moeten zelf ons overzicht bewaren. Dan helpt het enorm, als je alles al in bakjes en op schoteltjes klaar hebt liggen.Dora koken voorbereiden klein

Dit vind je misschien ook leuk...