SALADE TOMAAT MOZZARELLA (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zoals de volgende salade met vooral lekkere rijpe tomaten.

Dora Fifties Housewife 2

Dit is een echte Italiaanse klassieker, die op een warme zomerdag heel snel te maken is, die hemels smaakt, en die nog goedkoop is ook. Eet deze salade bijvoorbeeld als antipasto (enkelvoud van antipasti), dus als een soort voorafje. Voor een voorgerecht voor vier heb je nodig:

  • twee bolletjes mozzarella (samen ongeveer 250 gram uitlek-gewicht)
  • twee tomaten (samen ongeveer 200 gram)
  • verse Italiaanse kruiden zoals basilicum, marjolein, peterselie, bieslook, en wat je zoal hebt in je kruidentuintje, of gedroogde Italiaanse kruiden

Voor de vinaigrette:

  • een flinke eetlepel (appel-)azijn
  • twee flinke eetlepels (olijf)olie
  • een uitgeperst teentje knoflook
  • peper en zout naar smaak

Ter garnering:

  • twee volle eetlepels ontpitte olijven

Maak eerst de vinaigrette, dan kunnen de ingrediënten lekker aan elkaar wennen. Doe alles in een kom en kluts de boel door elkaar met een vork. Als je het heel smakelijk wilt maken, doe er dan nog een theelepel mosterd en een theelepel honing bij. Dan krijg je een honing-mosterd vinaigrette. Als je droge kruiden gebruikt, is het slim om die nu aan de slasaus toe te voegen. Dan geven ze gemakkelijker hun smaak af.

Snijd zowel de mozzarella-bollen als de tomaten in niet al te dunne plakken van ongeveer een halve tot een hele centimeter dik. Snijd de tomaten in de breedte door, en niet in de lengte. Zo vallen ze niet zo makkelijk uit elkaar. Schik de schijven kaas en tomaat dakpansgewijze op een mooie schaal, om en om, dus tomaat, kaas, tomaat, kaas, enzovoort.

Snijd de verse kruiden fijn en strooi ze over de salade. Daarna sprenkel je de saus erover en laat die even een minuutje of drie intrekken. Verdeel de olijven over het geheel en serveer. Lekker met stokbrood en een glaasje witte wijn in een zonnige tuin, bijvoorbeeld voorafgaande aan een feestelijke barbecue.

Bovendien is het een goedkope salade, voor zoveel luxe. Twee zakjes met een bol mozzarella hoeven samen niet meer te kosten dan ongeveer 1,30 euro , de twee tomaten kosten hooguit 50 cent, en de olijven omgerekend ongeveer 30 cent. Tel uit je winst.

Dora mozzarella tomaat klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...