WEGGOOIEN, OF ER TOCH IETS MEE BEREIDEN?

Iedereen heeft ze wel eens in de koelkast liggen: halfvolle potjes met nog iets erin, of onbestemde restjes in een opgerold plastic zakje, opgekruld tegen de achterwand van de koelkast. Ooit half opgemaakt, en daarna vergeten, soms wekenlang. Meestal lijkt het niet op het begin van een heerlijke maaltijd of een smakelijk tussendoortje. Maar vergeten voedingsmiddelen hebben soms onverwachte mogelijkheden. Niet weggooien dus, lijkt ons, maar eens kijken of je met die stiefkindjes in de koelkast iets kunt maken.

Mogen we je een aantal suggesties doen? Hier komen ze:

  • Een restje augurken in een pot   Fijngehakte zoetzure augurken zijn een prima bijlage bij bonen en erwten. Snij ze fijn en strooi de stukjes augurk over een lekker bord chili con carne of bruine bonen. Vergis je niet: behalve vitamine C zitten er behoorlijk wat vitaminen in zure bommen. Ook als ze al twee weken in een aangebroken pot in de koelkast staan.
  • Een stronkje sla of kool   Een vergeten, niet helemaal dauwvers stronkje van de sla of de kool. Gooi je het weg? Als het bruin en snotterig geworden is, doe dat dan maar wel. Maar als er nog iets van knapperigheid in zit, dan kun je er bijvoorbeeld een soepje van maken. Sommige mensen sparen dergelijke restjes groente in de diepvries, om er uiteindelijk een groentebouillon van te trekken.

  • Een halve citroen   Je hebt ooit een halve citroen uitgeperst voor een vinaigrette, en de andere helft heb je op een schoteltje gelegd met een stukje plastic folie erover. Na een halve week ligt de halve citroen nog in de koelkast. Geen probleem! Pers de halve citroen uit, en schil wat van de schil af met een dunschiller en snij die in flinterdunne reepjes. Doe het sap, de fijngesneden schil en wat suiker in een bekertje crème fraîche of yoghurt, en je hebt een smakelijk dessert met lemonsmaak. Voor de hele familie. Voor heel weinig geld.
  • Een kontje worst  Wat moet je met zo’n stompje chorizo of cervelaat? Te weinig voor een belegde boterham, en te veel om even zo, hup!, in je mond te stoppen? Waarom verwerk je de worst niet fijngesneden in een lekkere linzensalade, of in een pittige bonenschotel? Geef er smaak mee aan je risotto, of combineer de in blokjes of reepjes gesneden worst met gestoofde aubergine. Worst geeft smaak aan alles wat je klaarmaakt, zelfs als het een klein stukje is.
  • Een paar eetlepels yoghurt   Niet genoeg yoghurt voor een toetje misschien, of voor een ontbijt met muesli. Maar misschien wel genoeg voor een lekkere sladressing. Voeg er bijvoorbeeld azijn, een drupje olie, een flinke dot mosterd en allerlei verse tuinkruiden aan toe. Goed roeren en over de sla verdelen. Romig, licht zuur en maar weinig calorieën. En goedkoop.

Met andere woorden: gooi de achtergebleven restjes niet weg, maar doe er iets mee. Pas ze in een recept. Er is niets op tegen om in te kopen op basis van wat je nog in de kast hebt staan. Pas je avondeten aan aan de augurken die je bijna vergeten was. Snij ze fijn en verdeel ze over de sla, bijvoorbeeld. Verspil niet. Haal de overgebleven voedingsmiddelen naar voren, voor het voetlicht, en doe er wat mee.

LEES MEER:   Over de koelkast gesproken:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/koelkastdiscipline-in-het-warme-jaargetijde/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. johmar schreef:

    Prima tips, zelf probeer ik steeds meer om alles te gebruiken wat ik in huis haal, zo kun je het augurken en/ of zoetzure uitjes nat gebruiken als basis voor je dressing of het door je stoofschotel doen. Kun je van kersensteeltjes thee zetten., Om er maar een paar te noemen,