ORANJE GLÜHWEIN MET SINAASAPPEL

Het ziet er best redelijk uit voor morgen, wat het weer betreft. Maar als je na een dag slenteren naar de eindeloze opstellingen met  koopjes, wil je wel even onderuitzakken.. Mag tante Dora een suggestie doen? Blijf in de oranjesfeer en drink een oranje glühwein met sinaasappel. Een gemakkelijk te maken drank, ook voor niet bloedhete dagen.

Dora oranje glühwein 1

Voor vier glazen of bekers van ongeveer twintig centiliter heb je nodig:

  • een halve liter zoete of halfzoete witte wijn
  • vier (pers)sinaasappels
  • eventueel wat honing of suiker
  • voor de kruiderij: een halve theelepel kaneelpoeder, een halve theelepel gemberpoeder, een klein (!) mespuntje steranijspoeder, en twee kruidnagels

Kruiderij

Pers de sinaasappelen uit, en doe het sap met de zoete wijn en de kruiderij in een pan. Als het onbehandelde sinaasappels zijn, kun je ook een stukje sinaasappelschil dun afsnijden en erbij doen. Dat geeft extra smaak. Wacht nog even met de honing en de suiker, tot de drank bijna klaar is en je alles geproefd hebt. Verwarm de glühwein heel langzaam op een piepklein spaarvlammetje. Neem de tijd, dan krijgen de specerijen ook de tijd om hun smaak af te geven aan het mengsel van wijn en sap. Uiteraard hebben we voor witte wijn gekozen, omdat we de enigszins oranje kleur van het sap willen zien.

Roer regelmatig om. Reken op een kwartiertje à twintig minuten trekken, dan is de drank warm en zijn de smaken erin opgenomen. Proef of het zoet genoeg is, en voeg eventueel suiker of honing toe. De glühwein moet goed heet zijn, anders is het geen glühwein. Maar hij mag niet koken, anders verdampt de alcohol en dat zou zonde zijn.

Dora oranje glühwein 2

Zeef de drank in een kan en schenk de glühwein in glazen, of in glazen mokken. Zet er eerst een lepel in, dan knapt het glas niet door de hitte. Glas is leuker dan aardewerk. In glas zie je de oranje kleur immers beter. Garneer eventueel met een schijfje sinaasappel. Proosten op Oranje mag, maar het hoeft niet.

LEES MEER:   Ook lekker en ook oranje. En ook gemakkelijk te maken: ijskoude sinaasappelgranita:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/ijskoude-granita-van-sinaasappelsap/

Dit vind je misschien ook leuk...