LINZENSALADE MET KOMKOMMER EN MUNTDRESSING (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag combineren we knapperige groene linzen met frisse komkommer. Een heel geslaagde combinatie! Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Soms serveren ze in sjieke restaurants uitgelezen gerechten, die je thuis met een aantal alledaagse ingrediënten best zelf kunt maken, voor weinig geld. Zoals deze linzensalade met komkommer en een vinaigrette met de frisse smaak van verse munt. Een lekkere salade als voorafje, bijvoorbeeld voor bij de barbecue, waar we het gisteren over hadden.

Voor vier royale porties heb je nodig:

• 250 gram gedroogde groene linzen

• een hele komkommer

• een knoflookteen

• een theelepel gedroogde rozemarijn of bonenkruid

• een afgestreken eetlepel gehakte verse munt

• een eetlepel gehakte bieslook (of ander vers kruid)

• een eetlepel witte (wijn)azijn

• anderhalve eetlepel olie

• zout en peper

Begin op tijd met het koken van de linzen, het liefst een uurtje van tevoren. Zet ze op in ruim water, waaraan een snuif zout, de theelepel gedroogde rozemarijn of bonenkruid, en de heelgelaten teen knoflook zijn toegevoegd. Als het water rustig kookt, hebben de groene lensjes ongeveer twintig minuten kooktijd nodig. Roer af en toe, en probeer tegen het eind of ze goed zijn. De linzen moeten gaar zijn, maar wel met een bite. Verwijder de knoflookteen en giet de linzen af in een grote zeef. Spoel ze af onder een koude kraan en laat ze uitlekken en afkoelen.

Tast toe

Maak de dressing door zout, peper, azijn en olie goed door elkaar te klutsen, tot een enigszins dikkig sausje ontstaat. Voeg daar de fijngehakte verse munt aan toe. Die staat al fier boven de grond in bak en tuin, dus tast toe! Laat deze vinaigrette maar even staan, zodat de smaken aan elkaar kunnen wennen.

Schil de komkommer (of laat de schil erom, als je dat lekkerder vindt), en snij ‘m in niet te kleine dobbelsteentjes. Hak ook de bieslook grof. Meng nu alles goed door elkaar: de gare linzen, de komkommer, de bieslook en de muntdressing. Schep de salade op vier mooie bordjes, eventueel op een bedje slablaadjes, als je die nog in de koelkast hebt liggen. Ziet dat er niet zomers uit? De salade heeft een heleboel aparte smaakjes, die samen heel goed kunnen. Lekker als vooraf, als sla erbij, of als lunchgerecht.

Peulvruchten

Zelfs als je alles zelf moet kopen, is dit geen duur gerecht. Voor vier royale porties ben je niet veel meer dan een euro kwijt. Je kunt ook andere peulvruchten gebruiken, of linzen die je uit blik haalt. In het pakket van de Arnhemse Voedselbank zitten vandaag kidneybonen. Die kun je ook gebruiken, al zal de smaak uiteraard iets anders zijn. Zie maar waar je gratis of goedkoop aan kunt komen.

LEES MEER: Linzen horen heel erg bij de exotische keuken, zoals deze variant met rijst:

MUJADDARA: KLASSIEK GERECHT MET RIJST EN LINZEN (VEGETARISCH)

Dit vind je misschien ook leuk...