FRISSE SALADE MET APPEL EN YOGHURTDRESSING (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zitten er Griekse yoghurt en nootjes in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Daar kunnen we wat mee! Nu het aanstaande weekeinde weer zonnig en zomers lijkt te worden, is het absoluut tijd voor een frisse salade met een smaakvolle dressing. Goedkoop, weinig calorieën en gemakkelijk te maken. Dus kom uit die luie tuinstoel en ga aan de gang!

Voor vier royale porties heb je nodig:

 • 75 gram sla
 • een appel, bijvoorbeeld elstar
 • 65 gram brie
 • twee eetlepels gehakte noten, bijvoorbeeld walnoten
 • twee eetlepels in stukjes gesneden verse bieslook
 • vier volle eetlepels Griekse yoghurt, wij gebruikten die met 10% vet
 • een eetlepel witte wijnazijn
 • een eetlepel olie
 • een eetlepel water
 • twee theelepels mosterd
 • twee theelepels honing
 • zout en peper

Wennen

Als je slim bent dan start je met de yoghurtdressing. Dan kunnen de smaken een beetje aan elkaar wennen. De bereiding is simpel: doe de yoghurt, de azijn, de olie, het kleine beetje water, de honing, de mosterd en een snufje peper en zout in een mengkom, en roer tot er een gladde, enigszins vloeibare saus ontstaat. Zet de dressing even aan de kant en ga verder met de andere ingrediënten.

Wij gebruikten sla uit een zakje, maar je kunt allerlei soorten sla gebruiken. IJsbergsla, botersla, zelfs molsla (de bladeren van de paardenbloem) kun je in de sla verwerken. Wat je toevallig in de koelkast hebt liggen. De sla fungeert als een bedje voor de rest. Snij de brie in plakjes en de bieslook in kleine stukjes. Je ziet: we gaan er helemaal vanuit dat je inmiddels een flinke bos bieslook in je kruidentuintje hebt staan. Wij hadden nog een restje walnoten over, maar je kunt ook andere noten gebruiken, zelfs ongezouten pinda’s, als je die hebt. Hak de nootjes in niet te kleine stukken. Zet nootjes, brie en bieslook klaar.

Bruin

Pas nu snij je de appel. Als je het eerder doet, dan kan de appel een beetje bruin worden. Dat voorkom je, door de appel op het laatste moment te verwerken. Wij lieten de (gewassen) schil aan de appel voor de kleur, maar je mag ‘m ook schillen. Snij de appel met een scherp mes in dunne plakken, en de plakken vervolgens in dunne reepjes. Roer nog even door de yoghurtdressing, en je bent klaar om de salade op te maken.

Verdeel de sla over vier bordjes en drup daar zo her en der wat flinke druppels van de dressing op. Dat ziet er alvast mooi uit, en de sla wordt niet slap van die paar kloddertjes. Schik er dan de appel en de briereepjes op, strooi er de bieslook over, en drup er de rest van de dressing overheen. Ten slotte komen de gehakte nootjes erop. Door de salade zo op te bouwen, drijft de boel niet in de dressing, maar neem je er bij elke hap wel wat van mee in je mond. Bite plus smaak.

Zelfs als je de ingrediënten van deze salade zelf moet kopen, ben je niet duur uit. Kijk wat je aan nootjes, kaas en andere bijlagen nog in de koelkast hebt staan. Misschien is er afgelopen week ook een half kropje sla blijven liggen? Zelfs als je alles moet kopen, ben je voor deze vier ruime porties hooguit anderhalve euro kwijt. Lekker als voorgerecht, als sla erbij, of als lichte lunch met een stukje brood. Een lunch in je luie leunstoel, buiten op je balkonnetje bijvoorbeeld. Uit de zon, maar wel lekker in de zwoele zomerlucht.

LEES MEER:   Je kunt je salades zelfs versieren met bloemen (die je ook kunt eten):

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/versier-je-maaltijd-uit-de-natuur-of-je-tuin/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...