MUJADDARA: KLASSIEK GERECHT MET RIJST EN LINZEN (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In veel culturen is simpel en goedkoop eten tot een kunst verheven. In het Midden-Oosten wordt in veel landen en culturen mujaddara gegeten: een combinatie van rijst en linzen, op smaak gebracht met gekarameliseerde, dat zijn: bruingebakken uien. Ook in de Lage Landen zijn die ingrediënten niet duur, en gemakkelijk overal te krijgen. Waar wacht je nog op? Om de smaak hoef je het zeker niet te laten.

dora-majuddara-1

Voor vier royale porties mujaddara heb je nodig:

 • 250 gram pandanrijst
 • 250 gram gedroogde groene linzen
 • een liter water
 • 500 gram uien of sjalotten
 • één of twee tenen knoflook
 • een eetlepel currypoeder of kerrie
 • een theelepel sambal (of twee, als je durft)
 • als je hebt: een paar blaadjes munt en wat peterselie
 • zout en eventueel peper
 • olie om in te bakken
 • eventueel als garnering: 200 gram dikke yoghurt, bijvoorbeeld ‘Griekse’ yoghurt

Voor de bereiding van dit gerecht heb je maar twee pannen nodig: een koekenpan voor de bruine uien, en een stevige, niet te kleine pot met deksel voor de rijst en de linzen.

Steentjes

Begin met het onderzoeken van de linzen. Tegenwoordig zijn de linzen meestal vrij van steentjes, maar je weet maar nooit. Liever even goed kijken, dan een vulling in je kies kwijtraken. Was de linzen, en laat ze goed uitlekken in een zeef. We gebruiken groene linzen, omdat die tijdens het koken niet snotterig worden. Rode (split)linzen zijn ongeschikt. Daar maak je soep of dal van.

Ga verder met het grof snijden van de uien. Die worden gelijktijdig met de linzen en rijst opgezet, want het duurt even voordat ze echt goed bruin zijn. Hak de knoflook fijn. Doe olie in een ruime pan, en zet die op een niet te hoog vuur. Daarin bak je de gehakte knoflook een half minuutje, dan komen het currypoeder en de sambal erbij. Goed omroeren en even twintig tellen laten meebakken. Dan gaan de goed uitgelekte linzen in de pan.

dora-majuddara-2

Bedek de linzen al roerend met de olie en de kruiderij, en giet er dan de liter water bij, plus een snuf zout. Als je kokend water gebruikt, komt alles sneller aan de kook. We gebruiken een afgepaste hoeveelheid water, zodat aan het eind al het water is opgenomen door de linzen en de rijst. Blijf wel opletten: als de pan droogkookt, doe er dan extra water bij. De linzen hebben een kooktijd van ongeveer 25 minuten nodig om gaar te worden. Zet het vuur laag, op pruttelhoogte.

Donkerbruin

De rijst heeft tien minuten nodig, dus die houd je nog even achter. Roer de linzen regelmatig om. Zodra de linzen pruttelen, schep je de grofgesneden uien in een hete pan met olie. Zet de pan op een niet te hoog vuur, zodat de uien vooral zachtjes bakken. Zo worden ze heel langzaam mooi donkerbruin, zonder te verbranden. Dat kan wel twintig minuten of langer duren. Geeft niks: je hebt de tijd. Uiteraard moet je de boel af en toe omscheppen. Je zult zien dat de berg uien in de pan uiteindelijk flink slinkt.

Na vijftien minuten kooktijd voeg je de rijst bij de linzen. Breng het water weer aan de kook, en reken daarna nog tien minuten kooktijd voor de rijst en de linzen samen. Schep goed om, en let op het water. Als het goed is, is het water opgenomen, als de rijst gaar is. Als er onverhoopt nog water over is, kun je dat afgieten, maar liever niet, omdat dan smaken verloren gaan. Proef of alles zout en pittig genoeg is, en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

dora-majuddara-3

Zet het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat die zo vijftien minuten staan. De rijst en de linzen worden daardoor lekker fluffy, maar blijven wel stevig. Ze blijven ook warm. Voeg de fijngehakte munt en de peterselie toe, en dien op. De inmiddels donkerbruine, zachte uien worden erover geschept. Een flinke lepel yoghurt maakt de mujaddara helemaal in stijl af, maar het hoeft niet.

Serveer de mujaddara met een frisse salade. Je kunt eventueel nog hardgekookte eieren toevoegen voor de extra voeding. Zoals gezegd: mujaddara is armeluisvoedsel. Als je alles zelf moet kopen, ben je voor vier flinke porties niet meer dan anderhalve euro kwijt. En een nieuwe smaakervaring rijker! Win win!

LEES MEER:   Van rode linzen kun je een lekkere linzensoep maken. Met oosterse smaakjes, bovendien:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pittige-oosterse-linzensoep-kan-goed-vegetarisch-worden-bereid/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...