GOEDE KOOKBOEKEN ZIJN EEN GOED BEGIN

Van de neven van tante Dora is Neef Groen ongetwijfeld de meest culinaire neef. Neef Groen (Paul Hoftijzer) spaart al zijn hele leven kookboeken en recepten, en heeft ze waarschijnlijk allemaal een keer nagekookt. Hij plaatst regelmatig culinaire items en recepten op Zuinig met tante Dora, maar hij heeft ook een eigen website met klassieke, voornamelijk Nederlandse recepten: Nederlands Dis (http://www.nederlands-dis.nl/). Bovendien wordt er momenteel druk gewerkt aan de uitgave van een kookboek met oude Gelderse recepten, van de hand van onze Neef Groen.

dora-kookboek

Neef Groen is een fanatiek en ter zake kundig verzamelaar van kookboeken. Maar ook voor mensen die minder culi zijn, kan het verzamelen van recepten en kookboeken een zinvolle investering zijn. We hadden het deze week over het stressvrij bereiden van de aanstaande decemberdiners. Stressvrij koken begint bij een goed recept, en daarmee vaak bij een goed kookboek. Wat is een goed kookboek? Hier een aantal tips:

  • Een goed kookboek is geschreven door iemand die de gerechten ook echt zelf gekookt heeft. Je zult versteld staan van het aantal kookboekenschrijvers, dat simpelweg een zwikje recepten overschrijft uit andere kookboeken, zonder de recepten ooit zelf nagekookt te hebben. Vaak zijn dat recepten die op hun beurt ook zijn gekopieerd. Recepten die geschreven zijn door bekende topkoks, of juist door amateurs, zoals je ze wel op receptenwebsites leest, zijn meestal echt door de schrijver eigenhandig uitgeprobeerd. Dergelijke recepten bevatten vaak extra informatie, zoals: let hier op, anders verbrandt het. Of: gebruik liever dat product, want het geeft een beter resultaat. Overigens: alle recepten op onze website zijn echt in de Tante Dora Keuken (TDK) gekookt, en zijn niet overgeschreven!
  • Antieke kookboeken verzamelen is een leuke hobby, maar vaak zijn de recepten verouderd. De beschreven gerechten zijn doorgaans bereid met antieke ingrediënten en antieke kookapparatuur. Experts zoals Neef Groen kunnen die recepten behendig vertalen naar hedendaagse omstandigheden, maar dat is niet iedereen gegeven. Koop als amateur liever een meer recent kookboek.

boerenkoolsoep met pompoenpitten

  • Let niet teveel op de plaatjes! Veel uitgevers doen hun uiterste best om hun kookboek er zo lekker mogelijk uit te laten zien. Daar horen smakelijke foto’s bij, gemaakt door ervaren food-stylisten. In veel gevallen zijn de gerechten op de plaatjes mooier dan jij ooit in jouw keukentje kunt maken. Lees liever de recepten, en kijk of je ze begrijpt. Je hebt niets aan een kookboek met mooie plaatjes, maar met waardeloze recepten waar je wanhopig van wordt.
  • Kookboeken zijn soms prijzig. Als je een abonnement op de bibliotheek hebt, kun je vrijwel gratis naar hartenlust zoeken. Ook als je geen lid bent, kun je meestal gemakkelijk in de kasten met kookboeken snuffelen. Je mag de kookboeken niet lenen, maar de recepten wel overschrijven of kopiëren. Let op rommelmarkten of zoek in ruil- of weggeefwinkels. Daar liggen wel eens kookboeken voor een paar duppies. En als je heel erg graag het nieuwste boek van Jamie wilt hebben, vraag het dan voor je verjaardag (of van de Sint). Overigens staat het internet boordevol met gratis recepten, zoals op Dora-Besparen en op Nederlands Dis.

Dora kookpot kampvuur

Juist nu de eetmaand bij uitstek binnenkort aanbreekt, is het slim om eens goed te zoeken naar lekkere recepten waar jij je als hobbykok lekker bij voelt. Het voordeel van een goed kookboek is ook altijd: je krijgt er van lieverlee stevige trek van!

LEES MEER:   Ook vegetariërs hebben veel plezier van goede recepten, al is het soms even zoeken:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/vind-vegetarische-recepten/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. marja schreef:

    Ik zweer hier bij een heel gewoon basiskookboek zodat je makkelijk verhoudingen kunt opzoeken voor deeg beslag en sausjes. De rest haal ik van Internet of uit de gratis kooktijdschriften uit de grote winkels. Die recepten verbouw ik altijd om dat zij toch vaak ingrediënten gebruiken die ik niet wil gebruiken. B.v. een potje bechamelsaus. …makkelijk zelf te maken. Ook zijn er zoveel kookblogs…
    Voor de feestdagen geef ik de tip, doe maar gewoon wat je familie en kinderen lekker vinden. Maar dek de tafel feestelijk met dennegroen en kaarsjes ect. Dan sta je niet uren in de keuken je best te doen op recepten, maar geniet je zelf volop van de gezellige dagen!