OP EEN BOTER-HAM HOEFT NIET ALTIJD BOTER

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Oude gewoonten verdwijnen langzaam. Zoals de gewoonte om op een boterham ook echt boter of margarine te smeren. Waarom heet zo’n ding anders boter-ham? Maar op een boterham zit toch ook niet altijd ham? Waarom dan altijd boter? ‘Om de hagelslag aan het brood te plakken’, zei een neef ooit, toen hij als kind een wel erg dikke laag margarine op zijn kadetje smeerde. Alle gekheid op een stokje: je hoeft je boterham of kadetje niet eerst met boter te besmeren, voordat je er broodbeleg op doet. Dat scheelt calorieën. En het scheelt uiteindelijk ook geld, want je kunt de boter rustig in de botervloot laten. Hier een aantal voorbeelden op een rij:

 • Zachte kazen, smeerkazen, hüttenkäse en verse kaas, zelfs rijpe camembert, kunnen best zonder boter. Om bij het thema te blijven: die plakken vanzelf wel aan de boterham.
 • Steeds meer mensen smeren salades op hun brood. De keuze aan verschillende smaken is overweldigend. Net zo overweldigend als de plakkracht van de slaatjes. Conclusie: geen boter of margarine meer nodig.
 • Paté en andere smeerbare vleeswaren kunnen ook zonder boter, maar vreemd genoeg haalt de smaak van boter die van de vleeswaar juist op. Want boter is natuurlijk niet alleen een plakmiddel, maar ook een voedingsmiddel dat de smaak van andere voedingsmiddelen kan ophalen. Dat geldt overigens ook voor jam en chocopasta.
 • Vervang boter eens door mayonaise. Vooral als je ook rauwkost op je broodje legt, kan mayonaise lekker zijn. Mayonaise is doorgaans iets minder vet dan boter, en heeft meer smaak: ideaal voor een wat flauw slablaadje.

Wat we maar willen zeggen: elk automatisme kan doorbroken worden, niets moet. Hollandse gekkigheid, die dikke laag boter of Blue Band. Denk er eens over na en bespaar. Zowel calorieën als geld.

LEES MEER:   En als het toch vet moet zijn, dan kan het zelfs nog uitgebakken spekvet zijn, dat je op je brood smeert. Lekker ouderwets:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/uitgebakken-spekvet-bewaren/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. liesbet schreef:

  Ik gebruik nooit boter op de boterham. Mijn man daarentegen smeert altijd boter op zijn boterham zelfs als ik krabsalade of eiersalade maak waar toch een vrij grote hoeveelheid (zelfgemaakte) mayonaise in zit. Onlangs at hij tonijn in olijfolie uit blik, besmeerde zijn boterham royaal met boter en sopte zijn boterham dan nog eens in de olie waarin de vis in het blikje zwemt. Veel te veel vet naar mijn mening…..

 2. izerina schreef:

  Maar het omgekeerde kan ook. Op een verse (zelf gebakken) boterham alleen boter.

 3. Els schreef:

  Boter is niet zo’n goed idee, maar in halvarine voor op de boterham zitten belangrijke voedingsstoffen. (zie schijf van 5 van het Voedingscentrum.nl) Je boterhammen besmeren met zachte margarine of halvarine is een simpele manier om vet binnen te krijgen en daarmee ook de vitamines A, D en E. Voor mij is dit juist de manier om deze belangrijke voedingsstoffen dagelijks binnen te krijgen. Mayonaise is geen goed idee om als alternatief voor halvarine te gebruiken, want dit bevat veel ongezonde verzadigde vetten.

  • Wilma schreef:

   Helemaal mee eens, smeren met halvarine is belangrijk ivm met toegevoegde vitamines.

   • Wilma schreef:

    Overigens klopt je opmerking over mayonaise dan weer niet. Dat bestaat juist voornamelijk uit de goede, onverzadigde vetten. (Maar zonder de belangrijke vitamines)