IJSKOUDE GRANITA VAN SINAASAPPELSAP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dora granita 1 klein

Dit is waarschijnlijk het meest eenvoudige zomerse nagerecht uit de kookgeschiedenis van Tante Dora: granita. En het is gezond en erg goedkoop. De basis wordt gevormd door simpel versgeperst sinaasappelsap. Verder heb je een platte schaal nodig, een vork en een vriesvak. En je hebt wat voorbereidingstijd nodig, reken op twee à drie uur. Voor vier porties granita heb je nodig:

• vijf grote perssinaasappelen, of zes kleine, samen goed voor ongeveer een halve liter sap
• een citroen
• een eetlepel poedersuiker

Voor de garnering:

• een halve sinaasappel

Je serveert de granita in glazen coupes, die je koel laat worden in de koelkast of zelfs in het vriesvak.

Dora granita 2 klein

Houd een halve sinaasappel apart. Pers de rest van de sinaasappelen en de citroen uit, zeef het sap om eventuele pitjes te verwijderen (!) en voeg de poedersuiker toe. We gebruiken poedersuiker, omdat die sneller oplost in het sap. Goed roeren, totdat alle suiker is opgelost. Giet het gezoete sap in een platte schaal en zet de schaal in het vriesvak of in de vriezer. Laat het sap een half uur bevriezen, en haal de schaal dan weer even uit het vriesvak.

Het sap begint nu al enigszins te bevriezen. Schraap de ijsnaaldjes los met een vork, en schep het mengsel om. Doe dit nu elk half uur, de komende twee à drie uur. Je zult zien dat het mengsel steeds zachter en ‘sneeuwachtiger’ wordt, naarmate je er vaker je vork doorheen haalt. Laat het mengsel niet te lang achtereen staan, want anders verliest het zijn vlokkigheid. Lekker als waterijsje, maar dan niet meer een granita.

Maak vlak voordat je opdient de garnering. Als je slim bent, heb je de halve sinaasappel die je apart hebt gehouden bewaard in de koelkast, zodat die lekker koel is. Het is overigens ook slim om de coupes waarin je serveert in de koelkast te zetten, of zelfs even naast de schaal met granita in het vriesvak.

Sinaasappel Neddis 2015

Zet de halve sinaasappel met het snijvlak plat op een snijplank en snij met een scherp mes van boven naar beneden rondom de schil weg. Je houdt dan de sinaasappelpartjes over in hun vliesjes. Steek het mes aan weerszijden tussen het vliesje en het vruchtvlees. Zo komt het partje sinaasappel mooi los. Doe de sinaasappelpartjes in een schaaltje.

Dora granita 3 klein

Nu het opdienen. Haal nog één keer de vork door de granita, zodat de ijskristallen zacht en fluffy zijn. Schep de gekoelde coupes vol met de granita en leg er enige sinaasappelpartjes op als garnering. Als het toch in je kruidentuin staat te woekeren, kun je nog het beroemde takje mint in de berg ijs steken, maar het hoeft niet.

Zo, en nu: eten maar! Je gelooft niet hoe lekker een zo simpel ding als bevroren sinaasappelsap kan smaken. Zelf gemaakt, gezond en zonder chemische toevoegingen, met een prachtige oranje kleur. En deze vier porties kosten hooguit een euro, als je slim inkoopt.

VARIATIES: Maak de smaak van deze citrusgranita nog spannender door het sinaasappelsap te mengen met grapefruitsap, of met ander citrusfruit. Elk vers fruitsap kun je overigens laten bevriezen tot een granita. Laat de zomerse warmte je inspireren tot nieuwe granita-experimenten.

Dora citroenen

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...