NEPNASI of te wel PASTA GORENG

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

De meeste kookboeken van bekende Nederlanders moet je als je van lekker eten houdt beslist niet kopen.  Laat staan er een maaltijd mee gaan bereiden. Een van de weinige  kookboeken , die Tante Dora wel in die categorie aanraadt is het “Bezuinigingskookboek” van Marjan Berk en Jeroen Krabbe. Met recepten uit de tijd toen dit tweetal elk op hun eigen wijze vele monden moest voederen en ze nog niet beroemd en royaal betaald waren. Voor het eerst rond 1980 verschenen. In 1993 weer uitgegeven maar nu onder de naam “ Het Eenvoudige Kookboek”.

bezuinigimgskookboek-omslag

boekenwebsite.nl heeft geen exemplaar op dit moment te koop ( maar wel onze dank voor de foto)

Het boek is alleen tweedehands te koop, maar betaal er geen bijna 40 euro voor, want voor rond  7 euro kan men in de 2de hands boekenwinkels ook exemplaren ervan vinden.  Tante Dora heeft er zelf iets minder dan 1 euro voor betaald .

Over dit boek lazen we de volgende beschrijving : ….De auteurs zijn bij dit kookboek uitgegaan van goedkoop en lekker eten. Geen dure ingrediënten en/of ingewikkelde bereidingswijzen, doch originele, eenvoudige en makkelijk te bereiden gerechten. Bij bijna elk recept is een persoonlijke noot toegevoegd en/of adviezen om van het desbetreffende gerecht een volledige, gezonde maaltijd te maken. Bij de ingrediëntenlijst zijn de hoeveelheden soms vaag (bv. 1 blik soep, een restje rijst). Dit geldt ook voor de smaakmakers (kruiden en specerijen). De receptuur is vlot geschreven. De bereidingswijzen zijn niet al te ingewikkeld. Desalniettemin is enige praktische kookervaring wel nodig. De recepten omvatten de hele warme maaltijd, gebak-, inmaak-, feest-, “smeersel”-recepten. Enkele picknick-suggesties ontbreken niet. Een vlot geschreven (kook-)boek -met zwart-wit illustraties- die de lezer(-es) zeker zal inspireren tot een originele en gezonde, niet te dure maaltijd. ( bron bol.com).

bezuinigimngskookboek-binnezijde

In het kookboek staan een aantal gerechten die Tante Dora in haar kookschrift heeft opgenomen. Natuurlijk door het een aantal keren te maken, zijn de recepten in detail toch weer anders geworden. Maar de inspiratie kwam zeker uit dit kookboek.

NEPNASI of beter gezegd PASTA-NASI

De smaak van dit gerecht is wel Indonesisch. Met dit gerecht kan je kinderen en anderen die niet gewend zijn aan deze keuken, laten wennen aan deze keuken. Net als bij echte Nasi goreng kan je het gerecht zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

 • ½ kilo macaroni
 • ½ kilo runder of half runder/half lams gehakt ( maar met kipgehakt smaakt het ook)
 • Wat olie
 • ¼ kilo gemengde soepgroente ( gesneden)
 • 1 zakje boemboe nasi goreng
 • Een steel selderie
 • Ketjap ( liefst zoete Indonesische sojasaus dus!)
 • 4 eieren
 • Zout en peper
 • 1 fijngesneden ui
 • 2 teentjes knoflook gesnipperd
 • Eventueel wat verse gember of wat gember poeder
 • Sambal ( liefst een gebakken soort)
 • Handje ongezouten gepelde pinda’s
 • 1 eetlepel kokos ( geraspt en gedroogd)

Kook de macaroni in een ruime pan water met wat zout of bouillonpoeder beetgaar ( meestal ongeveer 7 minuten). Daarna afgieten en rustig in de vergiet laten uitlekken. In een wok of hapjespan met wat olie de gehakt aanbakken en wat later op wat hoger vuur mooi aanbruinen. Strooi er de boemboe over (maar week de boemboe nooit in water voor! Dat staat op veel verpakkingen). Het gehakt nu van het vuur nemen en rustig weg zetten ( in een schaal of zo).

Nieuwe olie in de wok. Daarin de ui, wat later de knoflook ( en de gember) aanbakken. Dan de macaroni en het gehakt erbij en nog even verder doorbakken. Naar wens er wat sambal doormengen. Dan de soepgroente en de fijngesneden selderie erdoor en nog even opbakken. ( voor een echte smaak zou men ook wat geblancheerde taugé kunnen toevoegen).pasta-goreng

In een koekenpan bak je de eieren ( een per persoon) zachtjes ( met wat peper en zout).  In een apart pannetje de pinda’s droog licht aan roosteren en van het vuur af de kokos erdoor mengen.

Sambal apart in een bakje, en ook de kokospinda’s apart serveren. Reepjes komkommer en eventueel kroepoek smaakt er lekker bij.

ei per zes

Op elk bord pasta-nasi een gebakken ei leggen.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *