ZOETZURE SLASALADE (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

De komende tijd ligt er weer veel sla in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank, vaak rechtstreeks vers van de akkers van Stadslandbouw aan de Mooieweg in Arnhem. Veel mensen denken: ach sla, wat kun je daar nu eigenlijk mee? Een beetje slasaus erop en knabbelen maar. Maar sla is welbeschouwd best een veelzijdige groente, waar je echt meer gerechten mee kunt bereiden. En omdat het nu eenmaal slaseizoen is, hier een suggestie voor een ander gebruik van een andere soort dan de botersla van de Stadslandbouw, namelijk ijsbergsla. Voor de broodnodige variatie.

Je maakt deze salade bij voorkeur een dag van tevoren klaar, en bewaart het gerecht in de tussentijd in de koelkast.

IJsbergsla

Voor vier porties slasalade heb je nodig:

  • een krop ijsbergsla van ongeveer 300 gram
  • een winterwortel, 150 gram
  • 100 gram ui of sjalot
  • een halve liter water
  • een halve deciliter witte (wijn)azijn
  • drie eetlepels suiker
  • een theelepel jeneverbessen, een laurierblad, twee kruidnagels
  • drie theelepels geelwortel (koenjit), een theelepel kardemom
  • zout en peper

Begin met de sla, de wortel en de ui in dunne sliertjes te snijden. Neem daar de tijd voor. Hoe dunner de slierten, hoe lekkerder het wordt, en hoe mooier de salade er uiteindelijk komt uit te zien. Maak het water heet. Als het kookt, doe je het in een niet te kleine pan, samen met de azijn en de suiker. Voeg ook de jeneverbessen, het laurierblad, de kruidnagels, de kardemom en de koenjit toe, plus een snuf zout en een niet te kleine portie peper.

Kleurstof

Breng de vloeistof aan de kook en doe er eerst de reepjes ui en wortel in. Die moeten een kwartier doorkoken. Dan zijn ze gaar en hebben flink wat van de gele kleurstof opgenomen. Dan komt de fijngesneden sla erbij. Breng de vloeistof weer snel aan de kook. Schep alles nog een keer goed om, doe het vuur uit, en laat de sla in de vloeistof afkoelen. Zo wordt de ijsbergsla een heel klein beetje gaar, maar hij blijft enigszins knapperig. Doe de afgekoelde salade in de koelkast, in de pan of in een schaal met een goed afsluitbare deksel. Het is belangrijk dat de groente goed onder staat. Idealiter laat je de salade een heel etmaal in de koelkast marineren. Maar ook als je de salade ’s morgens maakt en ’s avonds eet, zul je verrast worden door de smaak en de knapperigheid van de groente. Laat de salade goed uitlekken in een grote zeef of vergiet, en serveer.

De gelige, zoetzure slasalade smaakt heerlijk bij Aziatische gerechten, als beleg van hamburgers, en bij de frietjes. Het is een goedkoop gerecht, zelfs als je alles zelf moet betalen. Met een beetje slimheid kost deze sla niet meer dan een euro. En je hebt altijd een goede reden om nooit meer een krop sla te laten verpieteren in de koelkast.

LEES MEER:   Van ijsbergsla kun je ook een wrap maken, compleet met Mexicaanse vulling:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/sla-wraps-met-mexicaanse-vulling/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...