FRISSE FRUITPIZZA ZONDER BAKKEN (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zit er in het pakket van de Arnhemse Voedselbank diverse spullen als  Griekse yoghurt, jam, limonadesiroop en fruit. Daar kun je al wat mee. Bovendien is het nu het seizoen van het zachte fruit, dat je vaak zelf kunt plukken, denk aan bramen. Redenen genoeg om vandaag aan de slag te gaan met een frisse fruitpizza. Nee, je hoeft de hete oven niet aan te zetten, dat scheelt. De smaak is zomers, en op zo’n fruitpizza ligt echt heel wat gezond, vers fruit.

Voor vier fruitpizza’s hadden wij nodig:

  • vier (koude) pannenkoeken van ongeveer 20 centimeter doorsnede, kant-en-klaar gekocht of zelf gebakken
  • een half bekertje Griekse (stevige) yoghurt, ongeveer 200 gram
  • een eetlepel limonadesiroop of een eetlepel jam
  • een kiwi
  • een halve banaan
  • een mineola
  • voor de garnering een paar blaadjes verse munt, als je hebt

Moeilijk is zo’n fruitpizza niet. Begin met het voorbereiden van de Griekse yoghurt. Je hoeft er niet per se wat aan toe te voegen, maar omdat we vandaag jam en limonadesiroop in het pakket van de Arnhemse Voedselbank hebben, kun je dat fruitige smaakje best door de yoghurt roeren. Dit is de ‘pizzasaus’. Leg een pannenkoek op een bord, en smeer de saus er overheen. Niet te zuinig, het zijn allemaal eiwitten!

Decoratief

Snij het fruit in plakjes, die je eventueel halveert. Beleg daarmee de pizza, het liefst in een decoratief patroontje. Als jij dat niet kunt, vraag het dan alsjeblieft aan je kinderen. Die kunnen dat prima. Je kunt eventueel poedersuiker over het fruit verstuiven, maar dat is niet echt nodig. De pannenkoek, de yoghurt en het fruit zelf zijn al zoet genoeg. Beleg de pizza rustiek met ‘basilicumblaadjes’ in de vorm van blaadjes munt. Zo, de fruitpizza is klaar!

Je kunt de fruitpizza natuurlijk met allerlei verse fruitsoorten beleggen, van bessen en bramen tot dunne plakjes van de pruimen die nu in het pakket van de Voedselbank zitten. Hoe meer kleurtjes en hoe meer smaken, hoe leuker en lekkerder de pizza wordt. Kijk alsjeblieft zelf, wat je nog op de fruitschaal of in de koelkast hebt liggen. Of wat in je moestuintje toevallig rijp is.

Dessert

De fruitpizza is een lekker dessert, dat er bij de jonge eters goed in gaat. Maar ook als traktatie bij een kinderfeestje zijn fruitpizza’s heel geslaagd, niet in de laatste plaats omdat de kids ze zelf kunnen beleggen naar eigen smaak. Zelfs als je alles zelf moet betalen, ben je voor deze vier fruitpizza’s weinig geld kwijt. Met anderhalve euro kom je al een heel eind.

VARIATIES:   Je kunt als pizzabodem ook tortilla’s gebruiken, desnoods volkoren. Ook kun je zelf van koekjesdeeg een eigen (dunne) bodem bakken. In de winter, als er niet veel vers fruit is, kun je bijvoorbeeld appelplakjes en banaan afwisselen met fruit uit een blikje. Maar nu niet, want er is voldoende zomerfruit beschikbaar.

LEES MEER:   Vers fruit is ook heel lekker in de vla:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/fruit-in-de-vla/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...