HARTIGE GROENTEPOFFERTJES (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vakantietijd is in veel huishoudens ook poffertjestijd, vooral voor de schoolvrije kinderen. Je kunt de zoete deegkussentjes zelfs kant en klaar kopen. Even in de magnetron en eten maar. Er zijn ook alternatieven, die minder zoet zijn, meer voeding bevatten, en toch hele echte poffertjes zijn. In de keuken van tante Dora serveren we vandaag hartige groentepoffertjes. Het lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet. En het is spotgoedkoop.

Voor vier porties, samen ongeveer dertig poffertjes, heb je nodig:

  • 100 gram (winter)peen
  • 50 gram lenteuitjes
  • drie eieren
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • een scheut melk
  • peper, zout en nootmuskaat
  • boter of margarine om in te bakken
  • geraspte kaas om erover te strooien

Uiteraard heb je ook een poffertjespan nodig.

Kluts

Begin met het maken van het beslag. Doe de drie eieren en het zelfrijzend bakmeel samen met wat zout, peper en nootmuskaat in een schaal en kluts alles goed door elkaar. Voeg er dan net zoveel melk aan toe, tot er een niet te dun beslag ontstaat. Zet het beslag opzij.

Rasp de peen grof en snij de lente-ui in kleine stukjes. Meng de groente goed door elkaar. Zet de poffertjespan op een niet te hoog vuur, en wacht tot hij goed warm is. Verdeel dan boter over de kuiltjes in de pan die je gaat gebruiken. Als de boter gesmolten is, schep je er met een theelepeltje een beetje gemengde groente in. Laat de groente kort stoven in de boter, en giet dan over elk bergje een beetje beslag, zodat de groente bedekt is.

Als de poffers gerezen en van boven bijna gestold zijn, keer je ze om, om de andere kant te bruinen. Als de kussentjes gaar en lichtbruin zijn, haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op wat keukenpapier. Wel snel serveren, want warm zijn ze het lekkerst. Leg ze op een bordje, met de decoratieve groentekant boven. Strooi er voor de smaak nog wat geraspte kaas over.

Zoet en pittig

Je proeft echt de groente: het zoete van de wortel, en het pittige van de sla-ui. Serveer met sla, en je hebt een smakelijke lunch of een lichte maaltijd. Duur zijn deze vier porties niet. Zelfs als je alles zelf moet betalen, ben je hooguit een euro kwijt. En er blijft niets over, want de kids zullen deze poffertjes zeker weten te waarderen.

VARIATIES: Natuurlijk kun je ook andere groentes gebruiken. Je moet ze wel altijd klein snijden. Denk aan geraspte courgette, of restjes andijvie of sla. Natte groente zoals tomaat is minder geschikt.

LEES MEER:   Over wortelen gesproken: wortelpuree is ook lekker bij de frietjes:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/wortelpuree-the-easy-way/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...