SLA-WRAPS MET MEXICAANSE VULLING

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Een wrap hoeft niet altijd van deeg te zijn. Ook in de grote bladen van een krop ijsbergsla kun je een vulling kwijt, die je daarna kunt oprollen en zo in je mond kunt steken. En zo’n sla-wrap heeft nog niet een fractie van de calorieën die een traditionele tortillawrap heeft.Wraps Neddis 2015

Voor vier Mexicaanse sla-wraps heb je nodig:

ijsbergsla

 • vier grote buitenbladen van een krop ijsbergsla
 • 100 tot 150 gram gare kip(filet) van de vorige dag
 • een blik Mexico-melange of maïs, ongeveer 300 gram uitlekgewicht
 • een lente-uitje
 • acht cherrytomaatjes

Voor de saus:

 • anderhalve eetlepel mayonaise
 • anderhalve eetlepel tomatenketchup
 • een theelepeltje sambal
 • een theelepeltje Mexicaanse kruiden of kruiden voor chili con carne
 • een mespuntje knoflookpoeder
 • een paar drupjes citroensap (of azijn)
 • eventueel nog wat zout en peper

Begin met het maken van de saus. Doe alle ingrediënten voor de saus in een kom en klop alles lekker door elkaar met een vork. Je krijgt zo een mooie, enigszins bleekrode saus. Proef of alles pittig en zout genoeg is, en voeg desnoods nog wat zout en peper toe.

Snij het lente-uitje fijn. Doe de inhoud van het blik groente in een zeef, spoel alles af onder de kraan, en laat het goed uitlekken. Dep desnoods een beetje droog met keukenpapier. Je kunt pure maïskorrels gebruiken, of een zogenaamde Mexico-melange waar, behalve maïs, onder andere ook paprika en doperwtjes in zitten.

Als vleesvulling gebruiken we restjes gebakken of gebraden kippenvlees van de vorige dag. Je kunt het vlees ook van een kant-en-klaar gebraden half haantje plukken, die zijn ook niet duur. Snij het kippenvlees in reepje of blokjes.

Roer de uitgelekte groente, de lente-ui en de stukjes kippenvlees goed door de saus, zodat alles door een dun laagje saus is bedekt. Laat de salade een minuutje of tien staan. Schik vier bladen ijsbergsla op een mooie schotel. Het moeten een soort ‘schuitjes’ zijn, waar je de vulling in kunt scheppen.

Verdeel de salade over de sla-wraps, en schik er ten slotte de in plakjes of partjes gesneden cherrytomaten over. Als je de sla-wrap om de vulling wikkelt, kun je alles gemakkelijk afhappen. Lekker als lunchgerecht of als voorgerecht. Als je kip van gisteren gebruikt en op de aanbiedingen let, dan ben je voor deze vier wraps niet veel meer kwijt dan anderhalve euro.Dora Mexicaanse slawrap klein

LEES MEER:  Er staan op tante Dora veel meer smakelijke recepten van salades en soepen van simpele ingrediënten. Soms groeien die ingrediënten op dit moment gewoon langs de kant van de weg. En zelfs met het groen van de radijsjes kun je nog prima en lekker koken:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/soep-van-radijsloof/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...