APPELBERG OP ONTBIJTKOEK

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms moet je gewoon niet moeilijk doen, om een prachtig toetje te krijgen. Simpel: een plak ontbijtkoek als bodem, en de rest is crème fraîche, rozijnen, noten, kruiden en vooral: een heleboel appel. We noemen dit gerecht dan ook trots ‘appelberg’. Kost niks, smaakt veel. Bovendien zitten regelmatig appelen, ontbijtkoek en roomboter in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Geen verder gezeur dus, we gaan meteen beginnen.

dora-appelberg-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • twee zoetzure appels, bijvoorbeeld elstar, samen ongeveer 350 gram
  • twee volle eetlepels rozijnen
  • een beker crème fraîche, 200 gram
  • acht amandelen (of andere noten)
  • een flinke theelepel vanillesuiker
  • een klein beetje kaneel
  • een flinke klont boter of margarine om in te bakken
  • ontbijtkoek, genoeg voor vier plakken van ongeveer een centimeter dik

 

Rozijnen inweken

Begin ruim van tevoren met het inweken van de rozijnen, bijvoorbeeld enige uren vóór de bereiding. De rozijnen moeten echt zacht zijn. Als je de appelberg gaat klaarmaken, begin je met het fijnhakken of fijnstampen van de amandelen. Je mag ook andere noten gebruiken, zoals cashewnoten. De noten moeten een grof soort poeder worden. Schil de appelen en rasp ze op een grove rasp.

Smelt een flinke klont boter in een niet te hete pan. Het moet geen botersaus worden, maar je mag de boter wel proeven. Roomboter is het lekkerst, en omdat roomboter vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit, hoef je niet zuinig te doen. Doe de geraspte appel in de gesmolten boter, en stoof het fruit op een zacht vuurtje ongeveer vijf minuten. Dan komen de uitgelekte rozijnen erbij, de theelepel vanillesuiker en het snufje kaneel. Voeg niet teveel kaneel toe, dan proef je de pure smaak van de appel beter. Boter, kaneel en vanillesuiker maken van de appel iets bijzonders. Laat alles een minuutje meestoven. De appel is gaar, als hij zacht is, maar ook een beetje stevig. Het mag beslist geen moes worden.

Dora heirloom appels

Laat de zacht en gaar gestoofde appel afkoelen. Roer er dan de crème fraîche en de gemalen noten doorheen. Zorg dat de ingrediënten goed gemengd worden. Laat alles een paar minuten staan, zodat de smaakjes overal in de crème fraîche doordringen. Snij ondertussen de plakken ontbijtkoek.

Fruitig

Leg een plak ontbijtkoek op een mooi bord, en schep er een flinke eetlepel van de appelberg op. Proef, hoe natuurlijk de crème smaakt: niet te zoet en erg fruitig. Garneer eventueel met een achtergehouden dun plakje appel en/of met een hazelnoot. Dat maakt alles nog mooier en exclusiever. De prijs is zeker niet exclusief. Voor deze vier imposante desserts betaal je minder dan een euro, als je alles zelf moet betalen.

dora-appelberg-2

LEES MEER:   Ook zo’n simpel (en goedkoop) maar prima nagerecht: pittige sinaasappelsalade, dat je ook handig bij een curry-gerecht kunt serveren:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pittige-sinaasappelsalade/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...