PITTIGE SINAASAPPELSALADE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

De winter is niet alleen boerenkool en erwtensoep. Het is immers ook volop sinaasappelseizoen! Hier een recept voor een pittige sinaasappelsalade, die toch weer een heel andere smaak heeft dan sinaasappel naturel. Een gezond na- of bijgerecht, eenvoudig te maken, heel jammie en ook nog goedkoop, dankzij al die fijne sinaasappelaanbiedingen de laatste tijd.

Dora sinaasappelsalade 1

Voor vier personen heb je nodig:

  •  drie grote of vier kleine sinaasappelen
  • vier theelepels honing
  • vier theelepels rode balsamicoazijn
  • een theelepel gemberpoeder, of een klein beetje verse gember
  • een eetlepel sinaasappelsap
  • twee eetlepels gehakte nootjes, bijvoorbeeld amandelen of walnoten

Begin met het maken van de saus. Voeg de honing, de balsamico en het gemberpoeder bij elkaar en roer goed om. Als je verse gember gebruikt, kun je een stukje ter grootte van een vingerkootje raspen. Wees voorzichtig met de gember, anders gaat het overheersen. Het mooie van het gedroogde gemberpoeder is, dat de smaak heel subtiel in de saus aanwezig is. Laat dit mengsel even staan, later voegen we er nog wat sinaasappelsap aan toe.

Dora sinaasappelsalade 2 klein

Snij de sinaasappelen in partjes. Dat kunnen handsinaasappelen zijn, maar in de keuken van tante Dora gebruikten we perssinaasappelen. Als je niet zo handig bent, kun je de sinaasappels simpelweg schillen en in stukjes snijden. Dan blijf je wel de witte velletjes zien, die je ook proeft. Als je een beetje handig bent in de keuken, dan snij je de partjes met een scherp mes los. Je schilt de sinaasappel extra dik, zodat de buitenste witte laag weggesneden wordt. Dat kun je het beste doen op een snijplank.

Vruchtvlees

Houd de zo geschilde sinaasappel met de ene hand vast, terwijl je met de andere hand de partjes lossnijdt. Dat doe je het beste met een niet te klein, scherp mes, dat je precies tussen het vruchtvlees en het velletje tussen de partjes laat gaan. Zo ontstaat een V-vormige snede, waardoor je het partje gemakkelijk uit de vrucht kunt wippen. Doe dit werkje boven een schaal, zodat eventueel vrijkomend sap wordt opgevangen, voor de saus. Wil je een precieze uitleg, stap voor stap, zoek dan op YouTube naar ‘sinaasappelpartjes snijden’. Daar vind je een aantal filmpjes over dit thema.

Beleg vier bordjes of schaaltjes met de sinaasappelstukjes. Doe een eetlepel sinaasappelsap bij het sausje en roer los. Als het goed is, is de saus een heel klein beetje dikkig. Sprenkel de saus gelijkmatig over de sinaasappel, en strooi er tot slot wat gehakte nootjes overheen. Klaar is de sinaasappelsalade! Je kunt ‘m eten als nagerecht of als bijgerecht, bijvoorbeeld bij pikante Aziatische recepten (het koelt de mond!). De zoetzure saus met een vleugje gember is heel subtiel, en toch heel eenvoudig te maken. Een ideaal gerecht om het sinaasappelseizoen te vieren.

Dora sinaasappelsalade 3

VARIATIES:   Het is niet alleen sinaasappelseizoen. Vrijwel alle citrusvruchten zijn volop te krijgen, en goedkoop. Je kunt deze salade ook maken met partjes mineola of grapefruit, of van mandarijn. Je kunt zelfs een combinatie maken van verschillende citrusvruchten, desnoods afgemaakt met wat extra zuur in de vorm van partjes van de lime.

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...