KROMKOMMER BESTAAT NOG STEEDS!

Twee jaar geleden schreven we over het Nederlandse bedrijf Kromkommer, dat onder andere soepen maakt van groenten die door de handel zijn afgekeurd. Onderzoek heeft aangetoond, dat tien procent van alle groenten wordt doorgedraaid, omdat ze krom, kronkelig, of anderszins vreemd gevormd zijn. Zo wil geen supermarkt ze hebben. Maar ze smaken niet slechter dan kaarsrechte, perfect gegroeide groenten.

Dora kromme groente 1

Vandaar Kromkommer, één van de vele initiatieven die enige jaren geleden aan de weg begon te timmeren met de bestrijding van voedselverspilling. Want een wortelsoep van kromme wortels smaakt net zo goed als wortelsoep van kaarsrechte wortels. Dus: maak soep van de afgekeurde kronkelwortels! Eén van de neven kreeg twee jaar geleden zo’n vrolijke zak Kromkommer-soep in zijn kerstpakket, en vond het lekker en leuk.

Kort leven

Veel goede initiatieven hebben echter maar een kort leven. Je kunt je soep nog zo lekker maken, en je maatschappelijke betrokkenheid kan nog zo goed zijn, maar als niemand je anti-verspil-soep koopt, dan houdt het na een tijdje op. Kromkommer bestaat echter nog, en heeft het assortiment verder uitgebreid. Je kunt zelfs een compleet kerstpakket bestellen, met producten die allemaal van afgeschreven voedsel zijn gemaakt. Die producten worden niet alleen door Kromkommer gemaakt, maar ook door andere, gelijkgezinde firma’s.

Kromkommer is dus nog steeds springlevend, en daarmee het idee dat elke groente het verdient om gewoon gegeten te worden, krom of niet. Wat elke bezitter van een volkstuintje uit eigen ervaring weet, want lang niet alles is mooi recht en strak, wat daar zo uit de grond spruit. Wat weer iets zegt over onze verslaving aan voedsel met een mooie buitenkant, zonder acht te slaan op de smaak. Maar dat is weer een ander verhaal.

Dora komkommer krom klein

Lees meer over Kromkommer: https://www.kromkommer.com/

LEES MEER:   Je kunt ook zelf een wortelsoep maken, van kromme en rechte wortels:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/oranje-soep/

 

Dit vind je misschien ook leuk...