RECYCLE JOUW OLIEBOLLENVET!

Eerst even vragen ( dat kan nu toch nog!): hoe was oud en nieuw bij jullie? En smaakten de oliebollen? Heb je ze gehaald of zelf gebakken? We eten elk jaar 130 miljoen oliebollen, in dit koude kikkerland. Over oliebollen gesproken: het vet waarin je ze gebakken hebt moet je beslist niet weggooien. Daar zijn twee goede redenen voor.

Er zijn nog hele volksstammen die gebruikt frituurvet door de gootsteen spoelen, of in het afvoerputje in de straat. Weg is weg, denken ze. Helaas stolt het vet in het riool tot hompen zo groot als volwassen varkens. Het kost de gemeenten elk jaar miljoenen om de door vet verstopte riolen te ontstoppen. Wat wel tot de zuiveringsinstallatie doorstroomt, moet daar weer uit het rioolwater gehaald worden. Ook dat kost geld, en het overgebleven vet is voor niets meer bruikbaar.

Biodiesel

Je kunt je oliebollenvet ook laten recyclen. Er zijn in ons land gespecialiseerde bedrijven, die van het vet biodiesel maken. Biodiesel bestaat voor 85% uit frituurvet. Er is een levendige handel in vet, want er valt aardig aan te verdienen. Zelfs vanuit China en andere buitenlanden komt frituurvet naar Nederland, om hier tot biobrandstof te worden verwerkt. Die biobrandstof is zeer gevraagd als bijmenging bij ‘gewone’ brandstoffen van aardolie. De handelaar kan er goed aan verdienen, maar ook de grootgebruikers van oliebollenvet.

Speciale bedrijven halen maar al te graag vet op bij grootverbruikers zoals oliebollenkramen, bakkerijen, en bij de voedingsmiddelenindustrie. Die verwerkingsbedrijven betalen de eigenaar van de oliebollenkraam daadwerkelijk geld voor het onsmakelijk geworden vet. Zo graag willen ze het hebben. Maar ook wij allemaal kunnen iets aan het oliebollenvet van 2018 overhouden.

Milieustraat

Elke particulier kan zijn of haar vet wegbrengen bij de milieustraat van de gemeente. Gewoon het plastic tankje bewaren, en het vet na gebruik er weer in teruggieten. Jerrycans met afgewerkt vet kun je inleveren bij de milieustraat, maar vaak ook bij supermarkten en winkelcentra. Ook van die kleine plasjes vet wordt biodiesel gemaakt. Jij als particulier strijkt niet zelf het geld van de vethandelaar op, maar de gemeente wel. Die hoeft voor het ophalen en verwerken van het frituurvet niets te betalen, en krijgt zelfs geld toe. Zo kunnen onze afvalkosten laag blijven, en dat merk je in je lasten.

Denk aan het milieu en denk aan je portemonnee. Recycle je oliebollenvet, en je kunt de eerste goede daad van het jaar alweer op je lijstje schrijven. Kleine moeite.

Trouwens namens Tante Dora nog de beste wensen voor het nieuwe jaar. We moeten er zelf met zijn allen een ander jaar van gaan maken. En dat kunnen we samen zeker.

LEES MEER: Oh help! En hoe raak ik die extra pondjes weer kwijt? Zonder aan het jojoën te gaan? Niet gemakkelijk:

EEN JOJOGEWICHT GAAT JE VEEL GELD KOSTEN

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. ikke3051 schreef:

    Ik bak de oliebollen in zonnebloemolie. Als ik oliebollen gebakken heb bewaar ik de olie. Als ik pannenkoeken bakt gebruik ik deze “oliebollen” zonnebloemolie .