HOLLANDS NUTELLA-TAARTJE ZONDER OVEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

At eerder gaven we in de rubriek Voedselbankrecepten een recept voor crème oreo, een nagerecht gemaakt van Oreo-koekjes. Oreo’s zijn echt heel populair in de VS, en worden daar in allerlei lekkernijen verwerkt. In Amerika zijn ze ook gek op Nutella. In de VS smeren ze de chocolade-hazelnootpasta niet alleen op brood, maar er wordt ook druk mee gekookt. Daarom hier een Nutella-recept voor de Hollandse keuken, gemaakt met Hollandse ontbijtkoek.

Dora chocopasta 1

Tante Dora gebruikt voor deze taartjes niet het dure origineel, maar namaak-Nutella. Dit is immers een voedselbankrecept. Maar als je de hand kunt leggen op echte Nutella, dan wordt het wel lekkerder, vindt Tante. Kortgeleden zaten er chocoladepasta en ontbijtkoeken in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank. In dit recept gebruiken we in ieder geval ontbijtkoeken, en als je geen hazelnootpasta hebt, kun je ook gewone chocoladepasta gebruiken.

Voor vier taartjes heb je nodig:

  •  een ontbijtkoek aan één stuk
  • een beker crème fraîche van 200 gram
  • vijf eetlepels Nutella of andere chocolade-hazelnootpasta
  • voor de decoratie eventueel poedersuiker en wat noten, bijvoorbeeld hazelnoten

 Koffie-met-melk-kleur

Maak eerst de Nutella-crème klaar. Doe de crème fraîche en de vijf eetlepels chocolade-hazelnootpasta in een ruime kom, en roer goed om. Blijf roeren totdat de crème een egale koffie-met-melk-achtige kleur heeft. Zet de schaal even opzij.

Nu snij je de ontbijtkoek in dunne plakken. Doe dat zorgvuldig met een scherp mes. De plakjes moeten ongeveer een centimeter dik zijn, vier plakjes per taartje.

Eigenlijk is de voorbereiding nu klaar. Leg de eerste plak koek op een vlakke ondergrond, en smeer de bovenkant met behulp van een mes in met de crème. Doe dat niet te dik, maar je moet het wel kunnen proeven. Leg het tweede plakje daar netjes bovenop, en smeer dat ook in met crème. Enzovoort, tot je het vierde plakje op het stapeltje legt. Je hebt dus vier plakken ontbijtkoek met drie laagjes crème ertussen.

Dora chocopasta 2

Nu maak je de rechthoekige torentjes koek af door de buitenkant dun in te smeren met de crème. De koek moet helemaal bedekt worden met de chocolade-hazelnootroom. Doe dat zorgvuldig met een vlak mes, zodat er geen koek meer te zien is. Neem je tijd. De crème hoeft er niet strak op te zitten, maar wel egaal.

Dora chocopasta 3

Zet de vier taartjes elk op een mooi bord. Je kunt er wat poedersuiker over strooien, maar dat hoeft niet. Maak alles af met wat nootjes bovenop, bijvoorbeeld hazelnoot of amandel. Als je het chocopastagebakje iets te groot vindt, dan kun je het schuin doormidden snijden. Dan zie je meteen de mooie laagjes koek van binnen.

Je kunt dit taartje als gebakje eten bij een kop koffie, maar ook als dessert. Als je het als nagerecht wat gezonder wilt maken, kun je er wat fruit naast scheppen, desnoods in reepjes gesneden abrikozen uit blik. Feestelijkheid voor weinig geld, ook als je alles zelf moet betalen. Voor deze vier luxe taartjes samen betaal je hooguit een euro, als je slim inkoopt.

 

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ineke schreef:

    Hm lekker, ga ik ook maken maar dan met plakjes cake.